Zařaďte rybí tuk do svého jídelníčku. Odvrací riziko infarktu a pomáhá při hubnutí

 Zdraví 
12. ledna 2019 07:08 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Řada lidí se stále rybímu tuku zbytečně vyhýbá  Depositphotos
Rybí tuk vzbuzuje už při jeho vyslovení v řadě lidí odpor. Pro lidské tělo je však nedocenitelným zdrojem cenných látek, které nás chrání před infarktem, rakovinou, ale také pomáhá hubnutí.

Používání rybího tuku má dlouhou historii, která sahá až do šestnáctého století v Anglii. Tehdy rybáři používali právě rybí olej na poranění nejrůznějšího rázu, nachlazení nebo dokonce jako mast proti kožním nemocem. Takže fakt, že je olej z ryb prospěšný zdraví, se vědělo odjakživa. Jenomže jeho největší záludností byla jeho chuť. Proto jej řada lidí doslova nemůže ani cítit. Kvůli tomu však své tělo šidí o spoustu cenných látek. Navíc dnešní výrobci jej schovávají do tobolek nebo jej dochucují různými aromaty.

Cenné esenciální kyseliny

Z rybího tuku má pro tělo největší význam kyselina eikosapenteová značená jako EPA a kyselina dokosahesanová – DHA. Tato kyselina patří mezi esenciální kyseliny. A to znamená, že tuto látku si tělo neumí samo vytvořit, a proto je nutné ji přijímat ve stravě. Rybí tuk je nejenže jedním z mála zdrojů těchto velmi cenných látek, ale hlavně patří ke zdrojům nejbohatším.

Vlasy, kůže, nehty

Pokud chcete mít krásné vlasy, kůži a nehty, neměly by vám chybět ve stravě Omega-3 mastné kyseliny. Právě ty významně ovlivňují to, zda bude vaše kůže pružná a hebká nebo to, jestli se vám tvoří vyrážky. Kromě toho přispívají tyto látky ke zdravému růstu nehtů a vlasů.

Zdravé srdce a cévy

Váš kardiovaskulární systém vám bude vděčný, pokud mu dopřejete rybí tuk. Ten totiž pomáhá při snižování hladiny krevního tuku, krevního tlaku, ale pozitivně působí na celý kardiovaskulární systém. Pokud jej budete brát pravidelně, pomůžete tak snížit riziko primárního infarktu o 70 % a riziko druhého infarktu o 30 %. Riziko infarktu pomáhají snižovat i další potraviny, o nichž jsme psali zde.

Tuk, který pomáhá hubnutí

Asi to bude znít divně, ale rybí tuk pomáhá hubnutí. Na vině jsou právě Omega-3 kyseliny, které pomáhají s redukcí nadváhy a nadbytečného podkožního tuku. Je prokázáno, že lidé, kteří pravidelně rybí tuk užívají, pak spalovali o 20 % lépe než ostatní.

Na řadu neduhů

Rybí tuk dokáže rovněž regenerovat namožené svaly a jejich růst. Je proto oblíbený u sportovců. Dále pomáhá proti kornatění tepen. Užívat by jej měly ženy, pokud je trápí křeče během menstruace. Rybí tuk i v tomto směru přináší úlevu. Doporučuje se také v rámci psychické nepohody, která je těsně před menstruací či v rámci PMS častější. Tlumí zánětlivá onemocnění pohybového aparátu, především kloubů. Uvádí se také jeho vliv v rámci prevence nádorů a rakovinného bujení. Své uplatnění nalezne také u pacientů s alergiemi.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod