Dbejte v létě na zvýšený příjem minerálů. Co všechno může způsobit nedostatek hořčíku?

 Zdraví 
02. července 2019 08:00 / Veronika Prášilová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Z počátku se nedostatek hořčíku projevuje zvýšenou únavou Shutterstock
Letní období klade zvýšené nároky na příjem vitaminů a minerálů do lidského těla. Jedním z těch skutečně důležitých je i hořčík, bez něhož se naše tělo rychle dostává do křečí, přichází bolesti hlavy a hrozí až problémy se srdečním rytmem a krevním tlakem.

Proto je důležité v těchto měsících dbát na jeho zvýšený příjem, který můžete vašemu tělu zajistit různými doplňky stravy anebo zvýšit příjem potravin, které jsou na tento minerál bohaté. Hořčík totiž v našem těle ovlivňuje funkci více než 300 enzymů, které se podílejí na nejdůležitějších metabolických procesech v těle. Jeho dostatek je také důležitý pro správnou psychickou pohodu.

Špatná úprava jídla eliminuje příjem hořčíku

Denní potřeba hořčíku dospělého člověka je orientačně 300 - 400 mg. Jeho příjem však může být často problematický. Je totiž prokázáno, že využití hořčíku z potravy ovlivňuje mnoho faktorů. Patří mezi ně nevhodná úprava jídla, příjem zvýšeného množství cukrů, tuků, kofeinu a alkoholu či stres.

Správnému příjmu hořčíku by měly věnovat pozornost nejen ženy těhotné, kojící a v menopauze, ale také sportovci a fyzicky pracující, i lidé s vyšší psychickou zátěží až stresem.

Když jste podráždění a nevíte proč

Z počátku se nedostatek hořčíku projevuje zvýšenou únavou. Často se také stává, že po spánku nejste odpočatí, jako jste bývali dříve, cítíte se slabší, podráždění, může vás pobolívat hlava a tikat víčka. To je projevem nejen nedostatku hořčíku, ale často také doprovodným příznakem takzvané anémie. Druhá fáze má podobné projevy, jen se přidá brnění končetin, křeče lýtek či jiných svalů, migrény a můžete cítit nestandardní srdeční rytmus, tedy arytmii.

Významné zdroje hořčíku

Zejména v letním období, kdy se člověk více potí a fyzická aktivita mu dává zabrat, je potřeba hořčík náležitě doplňovat. Mezi vydatné původce tohoto minerálu patří z ovoce a zeleniny banány, datle, sušené meruňky, maliny a ostružiny, luštěniny, špenát a artyčoky, dále ořechy, zejména kešu, para a piniové, mák, kakao, ryby, ale i kuřecí prsa nebo šťávy, především mrkvová, pomerančová a grepová.

Mezi významné zdroje hořčíku patří také minerální vody, jejich konzumace by ale měla být přiměřená. Částečně lze přijímat hořčík i z doplňků stravy, ale jak již jejich název napovídá, jsou to jen doplňky, které nenahradí pestrou a vyváženou stravu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod