Vědci provedli studii o lidských výkalech. Závěry jsou překvapivé

 Ostatní 
03. srpna 2019 10:00 / Blanka Štiková
  1
📷
3 fotografie v galerii
Za rok člověk vyprodukuje dvakrát více stolice, než kolik sám váží  Pixabay
Chtě nechtě, vylučování je přirozenou součástí našeho života. Ale už málokdo tuší, kolik toho vlastně za celý svůj život přibližně vyprodukuje. Jde o množství srovnatelné s váhou tří hrochů. A kolik organického odpadu zůstane po člověku za pouhý den? A kolik po celém lidstvu za rok? Vědci provedli studii a závěry jsou překvapivé.

Po člověku zůstává organický odpad, a to v nemalém množství. Vědci z University of California v San Diegu odhalili, kolik toho průměrný člověk za život vykálí. Minimálně jednou denně každý člověk vykoná svou "velkou" potřebu. Denně při tom vyprodukuje kolem 400 gramů exkrementů, za týden to vychází už na 2,8 kilogramů.

Za rok člověk vyprodukuje dvakrát více stolice, než kolik sám váží. V průměru dospělá osoba vykálí za rok asi 145 kg, to odpovídá ekvivalentu váhy dospělé pandy, uvádí se ve studii.

Množství výkalů se samozřejmě odvíjí od toho, kolik člověk denně spořádá potravy, a jaké povahy byla. Některé potraviny jsou stravitelnější a zbývá po nich méně nestravitelných sloučenin.

Kolik toho vyprodukujeme za celý život?

Dále se ukázalo, že průměrná žena toho vyprodukuje více než většina mužů. Hlavní příčina je v průměrném dožitém věku. Západní muži nejčastěji umírají ve věku kolem 76 let oproti ženám dožívajícím se kolem 81 let.

Průměrná žena, která se dožije 81 let, vyprodukuje za celý svůj život neuvěřitelných 11 757 kilogramů výkalů, což přibližně odpovídá váze tří dospělých hrochů. Zatímco muž, který se dožije věku 76 let, vyprodukuje jen asi 11 030 kilogramů exkrementů.

Kolik výkalů je na planetě po celém lidstvu ročně?

V dnešní době na planetě žije přibližně 7,6 miliardy lidí a tento počet neustále roste. To znamená, že si naše planeta musí každý rok poradit s více než bilionem kilogramů lidských výkalů. Dále čtěte: Do Evropy se dostávají dravá klíšťata. Mají oči, běhají a svou kořist pronásledují.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod