Jak ošetřit puchýře na nohách? Budete překvapeni, co skvěle zabírá

 Zdraví 
13. srpna 2019 12:27 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Puchýře jsou velmi nepříjemnou záležitostí Shutterstock
Koupili jste si nesprávnou velikost bot a po jednom nošení se vám nadělaly puchýře? Máme pro vás několik tipů, díky kterým urychlíte hojení puchýřů a zároveň zmírníte bolest, kterou vám způsobují.

Puchýře a tedy i otlaky mohou být skutečné bolestivé, a pokud se do nich dostane infekce, mohou se hojit opravdu dlouho. Obout si pak i jinak pohodlné boty na nohy, na kterých jsme si nadělali puchýře, není nic příjemného. Proto pro vás máme několik tipů, díky kterým urychlíte hojení puchýřů a zároveň zmírníte bolest, kterou vám způsobují.

Jak předcházet vzniku otlaku?

Dříve než se vrhneme na tipy, které vám pomohou otlaky vyléčit, je důležité vědět, jak vzniku puchýřů a otlaků předcházet. Nejdůležitějším krokem v tomto případě je výběr obuvi. Nohy máme jen jedny, tak proč si je nerozmazlovat kvalitní obuví, která vydrží déle a zároveň nám nebude způsobovat potíže.

Odborníci doporučují investovat do kožených bot, které se víceméně přizpůsobí vašim chodidlům. Pokud jsou i ty těsné a nepohodlné, zkuste je roztáhnout. Existuje hned několik tipů, jak roztáhnout boty, které vás tlačí. Tedy samozřejmě za předpokladu, že jste si nekoupili obuv o číslo menší. 

Velmi důležité je i předcházet tření bot o pokožku. V praxi to znamená nosit kvalitní ponožky, silonky či ťapky, které  nohy alespoň částečně ochrání před třením a vznikem puchýřů a otlaků.

Co z domácí lékárny pomáhá při otlacích a puchýřích?

Cibule a česnek

Nejlepší domácí pomocníci, kteří pomáhají při puchýřích. Stačí je jen očistit, nakrájet na kolečka, přiložit na puchýř, převázat a nechat působit. Ideálně celou noc.

Med

Med má antibakteriální a protizánětlivé účinky, díky čemuž je dobrý i pro ošetření puchýřů. Stačí ho nanést na puchýř a nechat působit. Použijte ho však jen v případě, pokud nemáte otevřenou ránu.

Jitrocel

Už naši prarodiče věděli, že jitrocel je lékem na mnoho potíží. Stačí list jitrocele trochu pomačkat, přiložit na puchýř nebo otlak, převázat a nechat působit.

Jablečný ocet

Skvělý pomocník s antibakteriálními vlastnostmi, díky kterým pomáhá zmírnit zánět, který může při otlaku vzniknout. Stačí do něj namočit tampon a jemně přikládat na postižené místo.

Zelený a černý čaj

Oba čaje mají protizánětlivé účinky. Nechte vylouhovat a následně do nich namočte vatu. Vatou namočenou v čaji ošetříte chodidla. Popřípadě na otlaky přiložte vyluhované sáčky z čaje a nechte působit. Je lepší puchýře propíchnout nebo ne? Čtěte více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod