Jen zdravé rty jsou opravdu krásné. Pozor na nejčastější zlozvyky, kterými si je ničíte

 Krása 
22. srpna 2019 15:19 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
V létě rozhodně používejte balzámy na rty se sluneční UV ochranou  Shutterstock
Hezké a zdravé rty sluší každé tváři, aby ale vypadaly krásně, je třeba o ně pravidelně pečovat. Prakticky celoročně jsou totiž vystaveny různým negativním vlivům - v létě je trápí sucho, slunce či slaná voda z moře nebo chlór v bazénu, v zimě zase mráz. A pokud si myslíte, že perfektních rtů dosáhnete jen díky jednomu balzámu na rty, jste na velkém omylu.

Aby rty byly dokonalé za každého ročního období, musejí být především v perfektní kondici. Základem je přizpůsobit výběr pečujících prostředků ročnímu období. V létě rozhodně používejte balzámy na rty se sluneční UV ochranou a dostatečně hydratujte.

V zimě volte nejmastnější produkty, které neobsahují vodu. Ta totiž může zamrzat a popraskat vaše rty. V zimě si rty neolizujte přesně z tohoto důvodu, pokud se tak stane, mějte po ruce kvalitní balzám na rty na bázi olejů a tuků. Rty neobsahují žádné mazové žlázy, které by je zvlhčovaly jako pleť. Proto je třeba jim věnovat o to důkladnější péči.

Pozor na zlozvyky

Mezi nejhorší zlozvyky, kterými ubližujete svým rtů, patří kousání do rtu. Stejně jako každého dalšího zlozvyku je těžké se i tohoto zbavit, ale ne nemožné. Pokud si rty koušete nevědomky například při stresu, pomůže balzám na rty s netradiční příchutí, která vám nebude chutnat. Také používání krásné rtěnky či lesku pomáhá v odnaučení. 

Dalším zlozvykem je časté olizování rtů. Vaše rty, na rozdíl od pokožky, neobsahují žádný přirozený tuk, kterým by se chránily, proto je nutné, abyste dodržovali pitný režim. Nedostatek vody v organismu se ostatně projevuje nejčastěji bolestmi hlavy a právě suchými, popraskanými rty.

Tolik potřebnou hydrataci se však nesnažte dodat rtům tak, že si je budete zvlhčovat jazykem. Ve skutečnosti jim tak totiž jen uškodíte a dehydratujete je ještě víc. Stejný problém představuje také to, pokud v zimě dýcháte pusou, protože vzduch neustále proudící dovnitř a ven vaše rty velmi rychle vysušuje.

Jak vybrat balzámy na rty

Na trhu je celá řada balzámů na rty a zorientovat se v široké nabídce nemusí být zrovna snadné. Když vsadíte na osvědčené značky s dlouhou tradicí, určitě neuděláte chybu. Některé firmy nabízejí specifickou péči pro rty trpící konkrétními problémy, či se zaměřují na trendy BIO a přírodních balzámů. Vybírat je vhodné podle potřeb vašich rtů, na suché a citlivé zvolit přípravky na bází přírodních olejů a přírodních ošetřujících látek, majitelky rtů bez problémů a specifik mohou více experimentovat a zkusit balzámy na rty s tónováním či třpytkami.

Vyrobte si vlastní balzám

Vyrobit si domácí balzám na rty není těžké, ušetříte a můžete ho věnovat v hezké krabičce jako vlastnoručně vyrobený dárek. Jak na to? Budete potřebovat tyto ingredience:

  • 4 lžíce oleje
  • 2 lžíce včelího vosku
  • lžičku medu
  • několik kapek esenciálního oleje podle vlastních preferencí
  • volitelně trochu 100% kakaa pro lehký hnědý tón

Všechny ingredience nechte rozpustit ve vodní lázni a důkladně smíchejte. Poté nechte směs za občasného míchání vychladnout a než balzám zcela zatuhne, naplňte připravené čisté kelímky, plecháčky či jiné mističky, kde budete balzám uchovávat. 

Suché a popraskané na rty

Pokud jste zjistili, že jste prevenci podcenili a vaše rty jsou popraskané a nehezké, je potřeba jim dodat první pomoc. Rty je nutné hydratovat a dopřát jim intenzivní kúru. Regenerační séra nejen pomohou dodat živiny a hydrataci, ale napomáhají řešit také problémy, jako jsou afty a opary. Zmírňují pálení a svědění a některá séra lze užívat i pro výplach úst. Základem je především četnost užití, a to ideálně několikrát denně. O tom, jak poskytnout první pomoc rtům spáleným od slunce, jsme psali zde.

Vyzkoušejte peeling

Pravidelný peeling je doporučovaný pro tělo i pleť, ale co rty? Na ty se často zapomíná, přitom jim může jenom prospět. Rty nádherně prokrví, oživí je odstraněním starší kůže a dodá jim zdravou barvu. Peeling lze provádět zubním kartáčkem jako součást zubní hygieny, pokud však máte tvrdší štětinky kartáčku, neprovádějte peeling příliš často.

Vitaminy pro rty

Vzhled a zdraví rtů ovlivníte nejen důkladnou péčí pomocí kvalitní kosmetiky, ale také životním stylem. Přísun vitaminů, jako jsou vitaminy z B-komplexu, A či zinek, vám pomáhají pleť i rty udržovat v perfektní kondici. Důležitá je také hydratace, vypít byste měli denně v průměru 2 - 2,5 litru vody, vyhněte se slazeným nápojům, které jen zvyšují rizika kvasinkové infekce způsobující infekci rtů. Pokud cítíte sucho v ústech či dokonce suché rty, místo jejich olíznutí si dejte doušek čisté vody, uděláte tím pro své tělo to nejlepší.

 

I rty je třeba odličovat

Pokud používáte kvalitní rtěnky, které hlásají výdrž po celý den, pak je na konci dne důležité i jejich odlíčení. Rty jsou velmi jemné a citlivé, takže by je nános neodbytné rtěnky mohl přes noc zbytečně vysilovat. Stačí k odlíčení použít jemné pleťové mléko, které si poradí i s voděodolnou či mastnější texturou. Poté naneste oblíbený balzám, který rty přes noc vyživí.

Správný pitný režim

Rozpraskané rty můžete mít také kvůli dehydrataci organismu, která je způsobena nedostatečným pitným režimem. Pokud chcete mít zdravé a krásné rty, rozhodně dbejte na dostatečném příjmu tekutin (čisté vody, případně neslazených bylinných čajů).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod