Máte bolavé, spálené rty sluncem? První pomoc najdete doma

 Krása 
12. srpna 2019 07:42 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Slunce umí nadělat pěknou paseku i na rtech Internet
Jestli máte v létě suché a popraskané rty, které jsou jakoby napnuté, pak jste si je dost možná spálila. Co s tím?

Mažete si celé tělo i obličej krémem s vysokým ochranným faktorem, ale to, na co se často zapomíná, jsou rty. A právě i tato část lidského těla potřebuje ochranu před sluníčkem, jinak se může stát, že místo rtíků k zulíbání budete mít pusu plnou puchýřů. A navíc, i zde vám hrozí rakovina kůže.

Když slunce ublíží

Sluncem spálené rty mají tmavší barvu, jsou citlivé a oteklé. Druhý den se pak poškozené rty většinou začnou nepříjemně loupat, v krajních případech ale může dojít i ke vzniku hnisavého vředu. 

První pomoc najdete doma

První pomoc bývá prakticky stejná jako v ostatních případech. Sáhněte po něčem studeném, třeba v podobě kostek ledu, mražené zelenině nebo zmrzlině. A chlaďte si rty aspoň deset minut. Pak si přiložte na rty obklad z vychlazených sáčků černého čaje. Ty pomohou zmírnit otok. Nakonec rty ošetřete balzámem či mastí s obsahem panthenolu. Skvělého pomocníka můžete najít také v aloe vera.

Používejte vysokou ochranu

Podrážděné rty samozřejmě nevystavujte slunci, stejně tak neloupejte suchou kůži. Rty promažte přípravky na opalování, které používáte na tělo. Na trhu ale existuje také spousta speciálních přípravků, které jsou určeny na rty. Některé jsou dokonce barevné a nahradí tak rtěnku. Když se pak vrátíte domů, tak opět můžete dát na rty krém po opalování, kterým si mažete tělo. Použít můžete i výživný balzám, který si můžete snadno vyrobit i doma. Jak na to jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod