Hlemýždí sliz je plný prospěšných látek. Pomůže na jizvy, bradavice i vrásky

 Krása 
27. července 2019 08:55 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Právě tento sliz, který vypouští hlemýžď, je skvělý bojovník proti vráskám Shutterstock
Kosmetika se šnečím slizem zažívá boom. Pokud stále váháte, zda ji vyzkoušet a zda nejde jenom o další výmysl kosmetického průmyslu, přečtěte si následující řádky.

Možná, že jste měli tu možnost jíst hlemýždě s bylinkovým máslem. Ale sekret z hlemýžďů začalo přidávat stále více kosmetických firem i do produktů na vrásky či problematickou pleť. Aby ne. Vždyť pozitivní účinky hlemýždího slizu na pokožku znali již naši předkové, kteří si tento malý pleťový zázrak nemohli vynachválit pro jeho hojící, regenerační a hydratační schopnosti. A drcenými hlemýždi dokonce léčil i samotný Hippokrates.

Plný prospěšných látek

Hlemýždí sliz, nebo-li také mucín, obsahuje až 98 % vody, živiny jako kyselinu hyaluronovou, glykoprotein, proteoglykany, antimikrobiální peptidy a peptidy mědi. To jsou všechno ingredience, které se běžně používají v kosmetice. Sliz hlemýžďům pomáhá ochránit jejich pokožku proti poškození, infekci, vysušení a UV paprskům. 

Nejenom na vrásky

Sliz se přidává do kosmetických produktů především pro své účinky na vrásky. Pomáhá stimulovat tvorbu kolagenu a elastinu, chrání pokožku před volnými radikály. Navíc účinně zklidňuje problematickou pleť, obnovuje zničenou tkáň a hydratuje ji. Stejně tak se hojně využívá k léčbě suché kůže, vrásek, strií, akné, růžovky, stařeckých pih, jizev i bradavic. Ty si můžete zkusit odstranit i doma pomocí zmražení. Více na toto téma jsme psali zde.

Živého šneka na pleť

Šnečí sliz se přidává do krémů, sér, masek i pleťových vod. Nemusíte se obávat, že by výrobky nějak zapáchaly nebo byly lepkavé. Většina má neutrální barvu, vůni a texturu. Nespornou výhodou šnečího slizu je v podstatě fakt, že díky němu můžete zcela přírodní cestou roztáhnout své vrásky a dosáhnout kýženého omlazení. Není tedy divu, že mnoho kosmetických salonů, zejména v Koreji, začalo při procedurách využívat samotné šneky. Troufli byste si také dát si nějakého na obličej?

Šneky to nebolí

Nemusíte se však obávat, že by při získávání slizu byli šneci nějak drceni. Naopak. Sliz se ze šneků získává jejich lehkým drážděním nebo působením ozonu, ani jedno je nebolí. Když jednomu šnekovi sliz dojde, počká se, než se jeho tvorba obnoví a zatím se použije jiný šnek.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve