Lupy postihují polovinu populace. Zatočte s nimi pomocí domácích surovin

 Krása 
16. července 2019 06:30 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Lupy nikomu na kráse nepřidají Shutterstock
S lupy ve vlasech se potýká každý druhý člověk. Mohou se objevit nejen ve vlasech, ale i ve vousech nebo v obočí. V pozadí problému mohou stát především záněty, infekce, mykózy, ale příčinou může být i časté mytí vlasů.

Jakmile většina z nás zjistí, že má v hlavě lupy, začne si obvykle vlasy mýt častěji a tím problém jen stupňuje. Pokud se tedy nechcete dostat do začarovaného kruhu a mít lupů ještě více, musíte zvolit jiný postup.

Lupy existují mastné a suché. Běžnější jsou suché, které jsou většinou velmi dobře zvládnutelné.

Suché lupy

Vznik suchých lupů ovlivňuje zrychlený proces odlupování, ale svou roli hraje i mastnota pokožky hlavy. Jelikož v tomto případě je produkce mazu slabší a odlupování rychlejší, objeví se bílé částečky epitelu. Mohou být způsobeny i chladným počasím v zimě, protože rozdíl mezi suchým teplem uvnitř a vnějším chladným vzduchem znamená pro pokožku hlavy šok. Čili příčinou vzniku suchých lupů může být už jen to, že v zimě nenosíte čepici. Suché lupy jsou charakteristicky bílé.

Mastné lupy

V případě mastných lupů jde o seboroickou dermatitidu, která je charakteristická mastnými žlutými lupy až ložisky, které zůstávají přilepené k pokožce hlavy a k vlasům. Seboroická dermatitida postihuje především kojence, ale i dospívající a dospělé. Zatímco seborea u kojenců odezní obvykle po několika týdnech, v dospělosti se často vrací a je nutné ji léčit. Její výskyt se v populaci odhaduje na 3 - 5 %. Příčiny vzniku seborey mohou být různé. Může to být dáno genetikou, zvýšenou hladinou testosteronu, stresem
neurologickými poruchami, gastrointestinálními obtížemi, klimatickými změnami, nadbytkem vitaminu A, nedostatkem vitaminů skupiny B nebo osídlením kožního povrchu lipofilní kvasinkou Malassezia. 

Jak lupy dostat pod kontrolu

Při lehčích formách postižení se problém dá zvládnout relativně jednoduše.

  • Pořiďte si vhodný léčivý šampon.
  • Dopřejte pokožce důkladnou hydrataci.
  • Myjte si vlasy méně často.
  • Zvyšte spotřebu vitaminů skupiny B.
  • Sušte vlasy volně na vzduchu, pokožka hlavy nereaguje dobře na horký vzduch z fénu.

Léčba seboroické dermatitidy – tedy závažnější formy postižení, vyžaduje trpělivost a čas. Léčbu bude třeba s největší pravděpodobností opakovat, protože v tomto případě hrozí i recidiva. Pro léčbu lupů ve vlasech se doporučují zejména léčivé šampony, které obsahují látky s keratolytickým, antimykotickým nebo protizánětlivým účinkem.

Na lupy funguje i ústní voda nebo sůl

Přípravky a šampony z lékárny na lupy dobře zabírají, ale pokud chcete ušetřit peníze, můžete vyzkoušet i jiné metody, jak s lupy zatočit. Babských rad existuje opravdu mnoho.

Ústní voda

Na přelomu století účinkoval Listerine v reklamě i jako lék na lupy. Od té doby se stal sice nejoblíbenější ústní vodou, ale pokud jej doma máte, vyzkoušejte jeho sílu i na lupy. Vemte si tampon, nalijte na něj trochu ústní vody a potřete jím pokožku hlavy vždy před spaním. Ráno si pak vlasy umyjte. Postup opakujte jeden až dva týdny.

Jedlá soda

Soda funguje na mnoho věcí, a to i na lupy. Hrst sody rozmíchejte s vodou a tuto směs naneste na vlhkou pokožku hlavy. Nejenže vás zbaví lupů, ale tento trik používají i modelky, aby zbavily své vlasy zatěžující chemie z gelů a laků na vlasy.

Jablečný ocet

Také jablečný ocet na lupy funguje. Po klasickém umytí vlasů si stačí opláchnout vlasy jablečným octem ředěným v poměru 1 : 1 s vodou. Je pravdou, že vám po aplikaci nebudou vlasy zrovna dvakrát vonět, ale nebojte. Než uschnou, octový zápach se vytratí. O tom, že jablečný ocet působí blahodárně i na střeva, jsme psali zde.

Sůl

Jakkoliv to zní zvláštně, i sůl údajně na lupy dobře zabírá. Pokud tento trik chcete vyzkoušet, vmasírujte sůl do suché pokožky hlavy. Sůl působí jako peeling, napomáhá odlupování pokožky a její dezinfekční účinky zabrání tvorbě lupů. Samozřejmě si pak nezapomeňte vlasy umýt.

Jogurt

Mnoha lidem se osvědčil také jogurtový zábal. Budete potřebovat jeden bílý jogurt. Ten vetřete do pokožky hlavy a nechejte 15 minut působit. Po uplynutí doby jogurt z vlasů vypláchněte. Jogurt vsákne přebytečný maz, vápník, který obsahuje, je výživou pro vlasy i pokožku hlavy. Výsledkem jsou hedvábné vlasy bez lupů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47