Stav střev ovlivňuje i naši hmotnost. Jak toho využít k hubnutí?

 Zdraví 
19. října 2019 15:50 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Naučte se pečovat o své tělo, jsme totiž to, co jíme Shutterstock
Pomalu si zvykáme na informace, že střevo je po mozku jednou z nejdůležitějších částí těla. V poslední době vědci zjistili, že střevo ovlivňuje i naši hmotnost. Víme ale, jak toho využít k hubnutí? Čtěte dál.

Lidské střevo je osídleno obrovským množstvím bakterií. Jde vesměs o přátelské bakterie. Pokud je vše v pořádku, pomáhají nám žít zdravý život. Udržují naši imunitu, pomáhají trávení a spolupodílejí se na udržování správné hmotnosti.

Jak získat správné bakterie

Aby naše střevní mikroflóra fungovala správně, musí v ní být správný poměr přátelských bakterií. Protože ale svou střevní mikroflóru ničíme tím, co jíme a co pijeme, a protože užíváme různá antibiotika a další preparáty, může být stav těchto bakterií velmi špatný. Někdy je proto nutné dodat tělu správné bakterie ve větších dávkách, aby se vše uvedlo do správného stavu. Jednou z cest je podávání sady bakterií ve formě tablet. Toto užívání znáte mnozí jako doplňkovou léčbu po užívání antibiotik.

Jinou možností je soustředit se ve stravě na takové potraviny, které obsahují probiotika. Zjednodušeně jde o různé kvašené a kysané produkty. Zejména produkty mléčné, třeba kefíry, bílé jogurty s živými kulturami a podobné výrobky. Velmi užitečné je také kysané zelí a kvašená zelenina včetně cizokrajného kimči.

Jak bakterie nezničit

Samotná konzumace tělu prospěšných bakterií ale nestačí. Většina z nás si je totiž sama ničí tím, co jí a co pije. Vedle nadužívání antibiotik jde třeba o užívání některých tablet proti průjmu. Průjem totiž může být způsoben oslabením zdraví prospěšných kmenů bakterií a podáním prostředku, který likviduje bakterie. Sice potlačíme ty špatné bacily, které nás začaly trápit, ale ještě více zdecimujeme ty dobré a dostáváme se tak do začarovaného kruhu.

Dalším běžným prostředkem, který ničí střevní mikroflóru, jsou všechny konzervanty. Veškeré potraviny, které prošly průmyslovou úpravou a obsahují tyto látky, se přímo podílejí na ničení našeho zdraví. Konzervant sice zastaví zkázonosné procesy v potravinách, ale zahubí také hodné bakterie ve střevě. Vědci též došli k poznání, že smrtící účinky mají na střevní mikroflóru i kolové nápoje, uzeniny a mnoho dalších nezdravých potravin.

Samostatným tématem by mohl být alkohol. Z hlediska střev neškodí v malém množství. Sklenka vína by opravdu neměla rozvrátit stav našeho střeva. Jakmile ale konzumace stoupá, situace se radikálně mění. Alkohol je tak velkým škůdcem a způsobuje nejen zažívací problémy, ale i následné poruchy imunity, zhoršení kožních nemocí a třeba i nadváhu a obezitu.

Jak o dobré bakterie pečovat

Z výše uvedeného je jasné, že správným postupem je vyhnout se všem průmyslově upraveným potravinám. Základem úspěchu je kupovat jen suroviny, ze kterých si budete připravovat pokrmy. Zejména jde o to, vyhnout se potravinám s konzervanty a pak různým kolovým nápojům a většímu množství alkoholu. Vhodné je pravidelně zařazovat do jídelníčku kvalitní kysané zelí a jinou zeleninu a čerstvé kysané mléčné produkty. A starat se také o výživu střevní mikroflóry. Ta s úspěchem roste i na obyčejném mléce nebo třeba i na kvalitní domácí zelenině.

Bohužel se ukazuje, že i zelenina ze supermarketu nemá zdaleka takové pozitivní účinky, jako ta doma vypěstovaná. Pro nastávající období podzimu a zimy proto doporučujeme zkusit i domácí pěstování drobné listové zeleniny v truhlících a také konzumaci zelených klíčků různých rostlin. Více o tom si můžete přečíst v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?