Játra: Zdravá pochoutka nebo odpad plný toxinů?

 Zdraví 
08. ledna 2020 11:01 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Příležitostná konzumace jater může být zdraví prospěšná Pixabay
Okolo konzumace jater panuje v populaci mnoho falešných představ a polopravd. Pokusíme se proto vnést do problematiky větší světlo. Pokud vás zajímá, zda můžete játra jíst, či se jim máte raději vyhnout, pokračujte ve čtení.

Játra patří mezi nejoblíbenější vnitřnosti. Konzumují se z různých typů zvířat. Nejčastěji se na trhu setkáme s játry vepřovými, kuřecími, krůtími či telecími. V konzervě zase běžně seženete játra tresčí. Můžeme je bez obav jíst? Odpověď možná někoho překvapí.

Všeho s mírou

Stejně jako u jiných potravin, také u jater platí, že jejich konzumace je rozumná a potřebná do určité míry. Jsou přitom lidé, kteří jedí játra několikrát týdně, ale takovou konzumaci už nejde označit za zcela bezpečnou. Důvodem je nejen fakt, že játra slouží v těle jako filtrační orgán škodlivin. Takové kuře nebo vepř žijí poměrně krátký život a nestačí proto škodlivin vstřebat příliš mnoho. Větší problém je paradoxně se zdraví prospěšnými vitaminy. V tomto případě jde konkrétně o vitamin A. Tím se můžeme předávkovat a obzvlášť těhotné ženy by se měly nadměrnému přísunu tohoto vitaminu vyvarovat, aby nezavinily poškození plodu.

Prospěšné látky

V játrech jinak najdeme mnoho prospěšných látek. Vedle již zmiňovaného vitaminu A to je vitamin B, a to zejména vitamin B12, který je nezbytný pro řadu metabolických procesů, stejně tak vitamin C. Samozřejmě železo, ale také zinek, měď a chrom. Vedle toho je zde mnoho kvalitních bílkovin. V játrech je hodně cholesterolu, ale i lecitinu, který množství cholesterolu v krvi snižuje.

Kdo by měl játra jíst

Játra by měl jíst ten, kdo trpí chudokrevností, případně komu chybí látky v játrech obsažené. Zajímavou volbou mohou být játra i pro sportovce, kteří hledají levnější variantu masa, jenž potřebují k nabírání svalové hmoty. Význam mohou mít játra i pro lidi starší, kteří nepřijímají dostatek potravy a z jater mohou získat mnoho pro život důležitých látek.

Kdo by se měl konzumaci jater vyhnout

Jak už bylo uvedeno, játra by neměly jíst těhotné ženy. Nevhodná jsou také pro lidi trpící dnou. Játra totiž obsahují až dvojnásobné množství purinů v porovnání s masem. Více o této nemoci se dozvíte v článku zde. I když ovšem nepatříte ani k jedné skupině, rozhodně není správné jíst játra denně. Pomyslný limit je pro zdravého člověka jedna porce jater týdně.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod