Osamělostí trpí mnoho lidí. Nezbytné kroky, které to mohou změnit

 Ostatní 
30. ledna 2020 16:05 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Osamělostí trpí velké procento lidí Depositphotos
Počet lidí, kteří se cítí osaměle, je překvapivě vysoký. Osamělost není jen současným stavem, má také dlouhodobé zdravotní důsledky. Je spojena s větším rizikem deprese, kardiovaskulárních chorob a cévních mozkových příhod, změněné funkce mozku a problémy s pamětí. O to víc je důležité s tím něco dělat.

Problém osamělosti je v tom, že jakmile vypukne, je těžké se jí zbavit. Pokud se cítíte osamělí, může být pro vás mnohem jednodušší ležet v posteli s přikrytou hlavou, než vyrazit mezi lidi.

Ať už se cítíte trochu osaměle nebo velmi osaměle, zde jsou některé kroky, které můžete podniknout hned teď.

Poznejte rozdíl mezi osamělostí a samotou

Samota není špatná věc a naučit se užívat si čas sama pro sebe je velmi dobré, zejména proto, že výzkum ukazuje, že lidé by raději dostali elektrický šok, než aby zůstali sami se svými myšlenkami.

"Když jsme sami, máme pocit, že bychom se měli cítit osamělí nebo bychom měli chtít být s ostatními lidmi," říká Rachel O'Neill, Ph.D., odborná klinická poradkyně. "Skutečností je, že je v pořádku být sám a pracovat a být ve spojení sama se sebou."

Podle jejího názoru je prvním krokem k porážce osamělosti přijmutí myšlenky, že jsme sami, což je v době chytrých telefonů a sociálních sítí těžké. Než bychom totiž byli sami se sebou, raději sáhneme po mobilu.

Pokud skutečnou emocí, kterou cítíte, je spíše osamělost než nepohodlí s tím, že jste sami, je důležité jednat. Udělejte něco, abyste se cítili propojeni s někým dalším. Někomu zavolejte, pošlete textovku, nebo najděte jiný způsob, jak s někým  komunikovat.

Mějte dlouhodobý aktivní plán

Pokud jste náchylní k pocitu osamělosti, bojovat proti tomu je těžká práce, ale je to práce, kterou musíte udělat. Musíte se zamyslet nad tím, co být sám ve skutečnosti znamená.

Odhoďte vlastní negativní pocity a cíleně vyhledávejte vztahy s ostatními lidmi, ať už se s nimi v budoucnu budete setkávat třeba jednou týdně jen tak u vína, nebo se z nich vyvinou dlouhodobá přátelství. Ten krok ale musíte udělat vy sami, protože nikdo jiný ho za vás neudělá.

Pokud budete sedět zavření doma a litovat se, nic se nezmění. Pokud ale vyrazíte do hospůdky, kterou máte hned vedle, můžete postupně začít budovat nové vztahy. Stejně tak jako třeba ve chvíli, kdy začnete chodit do fitka, nebo začnete tančit či praktikovat nějaký sport, nebo jen studovat ve večerním kurzu nový jazyk.

Ve finále zjistíte, že je to prakticky velmi snadný způsob, jak poznat nové lidi a začít s nimi vytvářet nové vztahy. Pokud se vy cítíte osamělí, mějte na paměti, že takových lidí je opravdu hodně, takže se stejnými pocity bude velmi pravděpodobně bojovat každý druhý z jazykového kurzu, na který se přihlásíte.

Pokud ovšem bojujete s extrémními pocity osamělosti a deprese, je vždy dobré vyhledat pomoc odborníka, aby vám s rozjezdem trochu pomohl. Dále čtěte: Lednové deprese nejsou mýtus. Mnoho lidí trpí sezonní afektivní poruchou.

Témata: osamělost, samota, vztahy
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod