Jak se zbavit otravného nadýmání

 Zdraví 
12. února 2020 08:27 / Bronislava Silná
  2
📷
4 fotografie v galerii
I obyčejná voda může proti nadýmání pomoci Depositphotos
Plynatost neboli nadýmání je obtížný zdravotní problém, který trápí zhruba 30 % lidí. Ve většině případů jde ale o problém zbytečný. Čtěte dál pro další informace.

Plynatost, meteorismus, nadýmání – různé názvy pro stejný problém. Jeho příčiny jsou ale různé, a proto je potřeba vždy nalézt ten důvod, který způsobuje potíže právě vám.

Dietní chyby

Nejšťastnější mohou být lidé, kterým se problém objeví jen výjimečně, zejména po určité dietní chybě. Jdete na slavnostní hostinu, ochutnáte více jídel, sníte něco, co vám nedělá dobře a problém je na světě. Naštěstí takový problém také rychle odezní a vše bývá během krátkého času opět v normálu. Větší problém je, když je váš celý život jedna velká dietní chyba.

Každodenní potíže v důsledku nevhodné stravy

Velká skupina lidí má pravidelné potíže s nadýmáním hlavně proto, že si navykla na nevhodné potraviny, případně proto, že trpí alergií na některé potraviny. Typicky může jít o alergii na lepek nebo laktózu. U lepku se přitom nemusí jednat o celiakii, ale jen o dráždivou reakci, která ovšem dokáže člověka potrápit. Optimálně proto vyzkoušejte ze svého jídelníčku vyřadit určité potraviny a dejte tělu zhruba týden na vyzkoušení. Jestliže se vám bude dařit lépe, zjistěte, která potravina vám škodí a vyvarujte se jí.

Mezi základní důvody nadýmání, které nejsou závislé na konkrétní potravině, je jednak přejídání a také špatné kousání potravy. Sousto bychom měli v ústech řádně rozmělnit už proto, aby se ke slovu dostaly pořádně trávicí enzymy ve slinách. V ústech totiž trávicí proces začíná a každé hltání a polykání potravy vcelku není dobré. Přejídání nám škodí každopádně. Vedle nadýmání má na svědomí i vznik rakoviny, obezita přispívá k infarktu a mrtvici i k nemocem pohybového ústrojí.

Málo pohybu a tekutin

Jinou příčinou meteorismu je nedostatek pohybu a nedostatek tekutin. Našemu trávení totiž prospívá, jestliže se hýbeme a pijeme dostatek vody nebo bylinných čajů či ostatních neslazených čajů. Vaši reakci si opět můžete snadno vyzkoušet. Stačí se při potížích začít hýbat a uvidíte, jakým směrem se bude váš stav posouvat. Připomínáme, že v případě nadýmání se nemusí jednat o žádné sportovní výkony, ale stačí i pravidelné procházky. Také zkuste zvýšit příjem vody. Nepřekračujte ale obvyklá doporučení o pití cca 1,5 až 2 litrů denně. Trpíte-li nadýmáním, vyhněte se rozhodně nápojům slazeným a syceným. Nepijte alkohol. Naopak si dopřejte bylinky, jako je anýz, kmín, fenykl, máta, heřmánek a šalvěj.

Nervy

Nafouknuté břicho vás může také trápit v důsledku reakce na vnější stres. Jsou lidé, kteří reagují tak prudce, že se jim například během zkouškového období dostaví silné nevolnosti, zvracení, průjmy a nadýmání s tím může jít ruku v ruce. Někdy je jediným projevem. Více o zvládání stresu si přečtěte v článku zde.

Špatná funkce trávicího ústrojí

Teprve po vyčerpání všech předchozích možností se více zaměřte na stav vašeho trávicího ústrojí. Někdy způsobuje špatné zažívání nedostatek trávicích enzymů. Tomu se dá pomoci jejich podáváním ve formě tablet. Některé poruchy ale mohou být závažnější. Od žlučových kamenů až po případný karcinom. Když nedáte své zažívání během období zhruba dvou týdnů dohromady, vyhledejte lékaře a problém řešte s ním. Bude patrně třeba ultrazvuk břicha a případně i kolonoskopie.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?