Tyto běžné činnosti dítěte vám napoví, zda je zralé na školu

 Děti 
21. března 2020 10:06 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šestileté děti obvykle čeká zápis do první třídy Depositphotos
Čeká vaše dítko za chvíli zápis do první třídy? Představíme vám dovednosti, které umět musí a na které má ještě chvíli čas.

Do první třídy nastupují děti, které v daném roce dovrší věk šesti let nejpozději do 31. srpna. Tyto děti obvykle chodí k zápisu. Školní docházku však své ratolesti můžete i o rok odložit, pokud nejsou dost zralé. V čem přesně školní zralost a připravenost spočívají? A co by měl předškolák zvládat a umět, když jde k zápisu?

Mozek může dozrát pomaleji

Důležitým kritériem pro zahájení školní docházky je zralost centrální nervové soustavy, což je velmi individuální záležitost. V tomto období by už dítě mělo mít zcela jasně ukotvenou pravolevou orientaci. Tedy to, jakou rukou dítě píše. Pokud to tak není, svědčí to o pomalejším vyzrávání mozkových hemisfér.

Sluch i dovednosti

S vývojem nervové soustavy souvisí také sluchového vnímání a dovedností. Vnímejte, zda vaše dítě vydrží u čtení pohádky a zda ji také dokáže převyprávět. Dokáže se na pohádku maximálně soustředit i přes to, že slyší jiné zvuky? Pamatuje si říkadla i písničky? To vše vám napoví, jak zralé je sluchové vnímání vašeho potomka.

Na R a Ř mají ještě čas

Spousta rodičů řeší, zda musí umět budoucí prvňák výslovnost hlásek "r" a "ř". Věřte, že na to mají děti ještě čas během první třídy. Ostatní hlásky by však mělo umět vyslovovat dobře, stejně tak by mu nemělo dělat problém poskládat složitější věty a souvětí. Poruchy řeči mohou zásadně ovlivnit školní úspěšnost, čtení i psaní, ale přispět i ke znevýhodněnému postavení mezi vrstevníky, kteří řeči dítěte nebudou rozumět. Kdy je čas navštívit logopeda, jsme psali zde.

Malovat a malovat

U předškoláků se v neposlední řadě sleduje rovněž kresba – držení tužky, sklon, tlak na tužku, rozvoj kresby. Nechejte dítě co nejvíce malovat. Kupte mu omalovánky s oblíbeným hrdinou, malujte pastelkami, fixami, křídami. Malujte na papír, venku na chodníku, na tabuli. Prostě všude a vším, aby si co nejvíce uvolnilo zápěstí a zároveň si procvičilo grafomotoriku. 

Jemná motorika

U zápisu se rovněž sleduje jemná motorika, která je rovněž základ pro psaní. Veďte proto dítě k činnostem, které ji rozvíjejí, jde například o stříhání, lepení, navlékání, šroubování. A to už se dá vymyslet celá řada činností, nemyslíte?

Hrubá je taky důležitá

To, co je často opomíjeno, to je hrubá motorika. Ta souvisí s obratností a pohybem a je nezbytné ji systematicky rozvíjet. Všímejte si, jak jde dítěti skákání, tancování, rytmická cvičení za verbálního doprovodu. Vhodné je v tomto věku zapojit děti do plavání, vymýšlet hry, ve kterých využijí házení, chytání nebo budou manipulovat s předměty.

Tablety i telefony rozvoj brzdí

To je boužel pravda. Díky těmto elektronickým vymoženostem dítě přijímá prakticky hotové informace a již zde nemá prostor pro rozvoj vlastní fantazie, nerozvíjí motorické, sociální a komunikační dovednosti. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod