Niacinamid je velkým bojovníkem proti stárnutí. Navíc má protizánětlivé účinky

 Krása 
05. května 2020 07:57 / Mirka Malá
  0
📷
5 fotografií v galerii
Vědecké studie už dávno ukázaly, že niacinamid může snížit výskyt akné JumpStory
Niacinamid je další důležitou složkou v péči o pleť. Zatímco ale jiné složky ještě nejsou tak detailně prozkoumány, odborníci naopak o tomto zázraku už vědí téměř vše.

Vědecké studie už dávno ukázaly, že niacinamid může snížit výskyt hyperpigmentace, jemných vrásek a akné, takže vědci a dermatologové nemají proti užívání tohoto elixíru mládí žádné výhrady.

Co je niacinamid?

Tato multifunkční složka je ve vodě rozpustný derivát niacinu nebo také vitaminu B3. Vitamin B3 je jedním z osmi vitaminů v komplexu vitaminu B. Jsou to důležité vitaminy, a často jejich hladiny doplňujeme pomocí tabletek.

Naše tělo a kůže potřebují niacinamid, aby byly udrženy správné funkce buněk a aby všechny procesy v našem těle fungovaly správně, například metabolismus nebo hojení. Ačkoli přesný mechanismus, kterým niacinamid působí na kůži, není zcela objasněn, několik studií prokázalo klinický přínos při jeho lokální aplikaci.

Jaké jsou výhody niacinamidu v péči o pleť?

Niacinamid má potenciál zlepšit vaši pokožku více než jedním způsobem, vysvětlují dermatologové. Běžně se používá v péči o pleť, protože má protizánětlivé a zjasňující účinky a bylo prokázáno, že zklidňuje pokožku a vyrovná hyperpigmentaci.

Niacinamid je ale také velkým bojovníkem proti stárnutí. Jak stárneme, snižuje se produkce bílkovin, jako je kolagen, což vede ke tvorbě vrásek a ztrátě pevnosti. Předpokládá se, že niacinamid zpomaluje právě tvorbu vrásek zvýšením produkce kolagenu. Klinická studie odhalila, že použití 5% niacinamidového zvlhčovače dvakrát denně snižovalo výskyt vrásek po 8 týdnech a významně zlepšilo pružnost pokožky po 12 týdnech.

Tento derivát vitaminu B3 je obvykle formulován do produktů, jako jsou sérum a krémy, a pro tyto uváděné přínosy je ideální ho používat dvakrát denně. Lze je ovšem také kombinovat s jinými produkty, které zklidňují a rozjasňují pokožku. Obvykle se niacinamid páruje s dalším elixírem mládí, kyselinou hyaluronovou.

Samozřejmě jsou ale k dostání i séra, která obsahují čistě jen niacinamid. Záleží už jen na vašem výběru. Dále čtěte: Skvalenový olej má mimořádně zvlhčující účinky a bojuje proti stárnutí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?