I vlasy stárnou. Tipy, jak mít i ve starším věku zdravé vlasy a dokonalý účes

 Krása 
16. května 2020 08:56 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kvalitní péče o vlasy se vám vyplatí, i ve starším věku bude váš účes dokonalý  Depositphotos
Vlasy jsou ozdobou každého z nás, ale jen ty upravené, zdravé a vitální. S přibývajícím věkem však může být jejich běžná údržba, na kterou jste byli léta zvyklí, stále méně efektivní. I vlasy totiž stárnou a s postupem času potřebují intenzivnější péči.

Zpomalit stárnutí je touhou každého člověka už od pradávna. V současné době se průměrný lidský věk zvyšuje díky moderním praktikám v medicíně, ale také díky životnímu stylu. V mnoha případech je člověk seniorem pouze věkem. Stále více totiž lidé žijí aktivně a chtějí, aby tomu odpovídal také jejich vzhled.

Obecně vnímáme seniorský věk jako stárnutí těla spojené s vráskami v obličeji nebo ochabujícím svalstvem. Na vlasy však často zapomínáme a tak nějak si nepřipouštíme, že vlasy stárnou úplně stejně jako pokožka. Pokud se o ně staráme stejně jako za mlada, vlasy nemají kvalitní živiny. Stárnoucí vlas potřebuje stejně jako pokožka zcela jiné kosmetické přípravky. Navíc nám začínají vypadávat. Vlasy však potřebují stejnou péči jako naše pleť. Pokud tedy investujeme do krému proti vráskám, ať už hydratačním nebo vyživujícím, investujme i do kvalitní kosmetiky vlasové.

Zralé vlasy vyžadují speciální pravidelnou péči, která přispívá ke zmírnění příznaků stárnutí. S věkem vlasy procházejí mnoha změnami. Mění se jejich barva, hustota, struktura a celkově hůře se upravují. Změny bývají provázeny pocity suché a napjaté pokožky hlavy. Pokud vlasy nedostávají živiny, které potřebují pro růst, začnou ztrácet na objemu a lesku a jejich úprava je náročnější. Změny mohou pak výrazně ovlivnit pocit pohody a sebevědomí, protože vlasy jsou jedním z důležitých prvků naší celkové image. Vlasy jsou ve zralém věku také méně odolné, hůře zvládají externí vlivy a vyžadují důkladnější péči. S věkem vlasy ztrácejí přirozený lesk, vypadají nevýrazně a bez života.

Proč vlasy stárnou?

Nejen věk ovlivňuje kvalitu vlasového vlákna. Negativně se na nich projevuje i stres, nezdravá výživa, nedostatek spánku - zkrátka celkový životní styl. Dalším viníkem může být prostředí, ve kterém žijeme, a také chemické zásahy, jimiž vlasy prošly. Důvodem je také snížená hydratace a strukturální změny povrchu vlasu.

Jak stárnou vlasy?

Nejviditelnějším příznakem stárnutí vlasů je jejich šedivění. Kdy přesně začínáme šedivět, máme zakódováno v genech. Někdo má první šediny již po dvacátém roce, u většiny se začínají pomalu objevovat po třicítce, což je naprosto přirozený proces.

Dalším projevem je změna struktury vlasu. Vlasy jsou slabší a jemnější a jejich úprava je proto stále složitější. Vlasy mohou také více vypadávat. Obvyklé je vypadnutí asi stovky vlasů denně, pokud se toto číslo zvyšuje, vlasy bijí na poplach. Pravidelná péče ale pomůže zlepšit prokrvení pokožky, posílí vlasové kořínky, prodlouží růstovou fázi a zvýší objem vlasů. Důležité je také pravidelné zastřihování roztřepených konečků. Jak si poradit se stříháním vlasů doma, čtěte zde.

Řešení

Pomoc pro stárnoucí a strádající vlasy hledejte nejen ve stravě, ale také v kvalitní kosmetice určené pro zralé vlasy. Zkuste přitom myslet na následující rady:

  • Důležité jsou vitaminy, minerály, antioxidanty, stopové prvky a aminokyseliny, které projevy stárnutí zpomalí.
  • Zejména při častém fénování nebo lakování používejte panenský olivový olej. 
  • Zářivost vašim vlasům dodá konzumace syrových nebo nahniličko uvařených vajec.
  • O pevnost, a tím pádem větší odolnost proti vypadávání, se postará listová zelenina.
  • Vitalitu přinesou broskve, meruňky a banány.
  • Elastičnost posílí pitný režim a fyzické aktivity, které zlepšují krevní oběh, a díky tomu se k vlasovým cibulkám dostane více živin a kyslíku.
  • Zkuste zařadit do jídelníčku více ryb, klíčků či avokáda.
  • Pomoci mohou i potravinové doplňky s minerály, především s železem, hořčíkem, zinkem a chromem.
  • Vybírejte také kvalitní kosmetiku, například s obsahem koenzymu Q10, osvědčuje se také posilující receptura s obsahem kofeinu pro posílení vlasových cibulek.
  • Pokud vlasy barvíte, sáhněte po kvalitních vlasových barvách, které budou k vlasům šetrné, ideálně bez amoniaku nebo s recepturou s technologií omegaplex, která zajistí obarvení bez poškození vlasové struktury.
  • Slábnoucím vlasům prospěje kratší sestřih, díky kterému omládnou.
  • Dopřejte vlasům jednou za týden výživnou masku.
  • Chraňte vlasy před sluncem pokrývkou hlavy a vlasovými přípravky s UV filtry.
  • Denně před spaním přibližně 3 minuty jemně masírujte pokožku hlavy, což také pomáhá k usnadnění přísunu živin do vlasových cibulek.

Odborné vyšetření 

Jestliže osvědčené rady nepomáhají, navštivte odborníka. Můžete mít třeba dermatologický problém, se kterým si poradí jenom profesionál, který vlas i pokožku hlavy speciálně vyšetří a stanoví odpovídající způsob léčby.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod