O soli a její škodlivosti. Dost možná budete překvapeni

 Zdraví 
14. srpna 2020 08:16 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Sůl v přiměřeném množství je pro lidský život nezbytná Pixabay
O soli a její škodlivosti se toho napsalo velmi mnoho. Pokusíme se některé závěry shrnout a dát jim racionální základ. Možná budete překvapeni.

Sůl patří od nepaměti k lidstvu. Již v dávných dobách se vozila po obchodních cestách a využívala k dochucování pokrmů. V poslední době jsme ale často přesvědčováni, že je škodlivá a zejména má velmi negativní vliv na krevní tlak a činnost ledvin. Tato rizika jsou ale jen omezená.

Vztah ke krevnímu tlaku

Na téma vztahu soli a krevního tlaku se konaly různé výzkumy. Některé výzkumy se zaměřovaly na samotný tlak, jiné potom na vztah solení a výskytu mrtvice nebo infarktu. Je velmi zajímavé, že prakticky žádná studie předpoklady zdravotních komplikací nepotvrdila. Naopak dokonce v některých případech to vypadalo, že lidé, kteří jedí soli málo, mají dokonce vyšší výskyt infarktu než lidé, kteří normálně solí.

Abychom ale byli přesní, je třeba uvést, že skutečně existují jedinci, kteří jsou vůči soli citlivější než zbytek populace. Tito lidé tvoří asi dvacet procent. Ale i u těchto osob je vliv soli na krevní tlak v řádu jednotek. Podle některých studií to je asi 4-5 milimetrů rtuťového sloupce. U lidí, kteří citliví na sodík tolik nejsou, se tato hodnota pohybuje zhruba v rozmezí dvou až tří milimetrů.

Sůl a ledviny

Poněkud jiná situace je ve vztahu k ledvinám. Základní potíž je, že příliš mnoho soli způsobuje potřebu tuto sůl nějakým způsobem v těle rozředit. Tělo tedy zadrží větší množství vody. Budete se cítit a také skutečně budete jakoby nateklí, těžcí, nemotorní. Mohou vám výrazně otékat končetiny. Pokud dojde vaše solení až sem, možná bude mít sůl vliv i na vaše srdce. Ale určitě v tom nebude sama. Patrně bude na vině i vaše nadváha a obliba sladkého, protože cukr také napomáhá zadržovat vodu v těle.

Vaše ledviny budou nuceny nadměrně pracovat a každý orgán, který je přetížen, se samozřejmě více opotřebovává. U lidí, kteří skutečně hodně solí, proto reálně hrozí častěji problémy s ledvinami. Vedle toho také může docházet při zvýšeném příjmu soli k většímu úbytku vápníku a tím k řídnutí kostí.

Jak tedy správně nakládat se solí?

Sůl potřebujeme. Zvlášť lidé, kteří těžce fyzicky pracují a hodně se potí, potřebují hladinu soli vyrovnávat. Základním problémem moderní společnosti je, že jíme příliš mnoho průmyslově zpracovaných potravin, které jsou už dopředu hodně osoleny, neboť se využívá i konzervační schopnosti soli. Jestliže budeme jíst kvalitní čerstvé jídlo, které si rozumně osolíme, rozhodně žádné nebezpečí nehrozí. Jestliže už ale máme potíže s ledvinami, určitě se vyplatí snížit jejich zátěž tím, že se slanému vyhneme. A nikdy neřešme jen sůl. Je třeba si uvědomit, že krevní tlak se radikálně sníží, pokud člověk zhubne, případně pokud přestane jíst sladké. Podobné opatření také určitě reálně pomůže proti infarktu a mrtvici. Více o škodlivosti cukru si přečtěte třeba v článku zde. Soli se proto nebojme, i když to s ní nemusíme nijak přehánět.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?