Šípky jsou obrovskou zásobárnou vitaminů. Připravte si z nich netradiční pochoutky

 Ostatní 
10. října 2020 10:21 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Z šípků jdou vykouzlit různé delikatesy Pixabay
Sezona šípků je v plném proudu a pokud si chcete během podzimu a zimy zachovat pevné zdraví, rozhodně byste si je měli vyrazit nasbírat. Nemusíte si z nich připravit jen čaj, ale vyzkoušejte i méně známé pochoutky.

Na šípky si většina lidí vzpomene ve chvíli, kdy je trápí nachlazení. Jsou totiž cenným zdrojem vitaminu C. Kromě toho jsou bohaté na karoten lykopenu (výborný antioxidant), provitamin A a na vitaminy skupiny B a vitamin K a P. Obsahují hodnotné minerální látky jako draslík, hořčík, fosfor, železo. Mohou se pochlubit i vydatným množstvím tříslovin, pektinu, flavonoidů, organických kyselin nebo slizových látek.

Šípek je velmi účinný proti nachlazení, virózám a k pročištění organismu. Působí močopudně. Také je prospěšný při revmatismu a tuhnutí kloubů. Mastný olej z plodů by měl příznivě ovlivňovat hojení jizev a vyhlazování vrásek, speciálně při akné. Protože obsahuje vitamin P neboli rutin, působí na stav žil a posiluje cévní stěny.

Kdy vyrazit na sběr šípků

Ideální čas pro sběr šípků je září a říjen. Vybírejte si keře, které nejsou v bezprostřední blízkosti frekventované silnice. Plody by měly být suché, jinak hrozí, že zplesniví. K sušení se hodí jen plody dobře vyzrálé, ale ne přezrálé. V přezrálých plodech totiž klesá obsah vitaminu C. Pouze v případě, že hodláte šípky zavařovat, mohou být mírně přejité mrazem.

Nejčastěji si lidé šípky suší. Omyté plody zbavte stopek i kališních lístků. Sušit je můžete v sušičce i troubě. Pokud zvolíte druhou variantu, nechejte pootevřená dvířka, ať má kudy vlhkost unikat. V obou případech byste měli mít nastavenou teplotu na přibližně 55 °C. Že je šípek správně usušný, poznáte snadno. Měl by po rozmáčknutí praskat a drolit se. Špatně vysušený šípek je gumový a pruží. Správně vysušené plody šípku vydrží i několik let.

Šípkové pochoutky

Lidé si z šípků nejčastěji připravují čaj. Existují ale i jiné delikatesy, které stojí za to vyzkoušet. Třeba med, povidla nebo likér.

Šípkový med

Šípkový med lze připravit vařený i nevařený. My vám přineseme návod na nevařený. Co budete potřebovat:

  • 1 kg očistěných a umytých šípků
  • med

Očistěné a stopek zbavené šípky nasypejte do mixéru a zalijte vodou tak, aby byly všechny plody ponořené, ne víc. Rozmixujte dohladka. Potom přes plátno nebo bavlněnou plenku přeceďte šťavu do vhodné nádoby. Šťávu nakonec smíchejte s medem v poměru jedna ku jedné.

Šípková povidla

Šípková povidla jsou vynikající na chlebu, ale můžete je využít stejně jako třeba švestková. Potřebovat budete jen tři věci:

  • 1 kg zralých šípků
  • 600 g cukru
  • vodu

Kilogram zralých plodů dejte vařit do vody. Mělo by jí být tolik, aby byla 2 cm nad šípky. Uvařte je doměkka a propasírujte přes husté sítko. Pro jejich nepříjemné chloupky je můžete takto povařit i 2x. Do hmoty přidejte 600 g cukru a vařte, dokud povidla nezhoustnou. Naplňte je do zavařovacích sklenic a 10 minut sterilujte.

Šípkový likér

Výtečný je také šípkový likér ze slivovice. Pokud jej budete chtít vyzkoušet, obstarejte si tyto ingredience:

  • 250 g čerstvých šípků
  • 1 láhev slivovice
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 ml vody
  • koření dle chuti (hřebíček, celá skořice, vanilka atd.)

Šípky opět důkladně očistěte, případně i přepulte a dejte do velké zavařovací sklenice. Následně je zalijte destilátem a přidejte koření dle vlastního výběru. Sklenici uzavřete a schovejte na místo, kde je tma a pokojová teplota. Po dvou až třech týdnech tzv. macerování směs přelijte přes plátýnko do jiné nádoby a smíchejte se studeným sirupem, který si předem připravíte svařením cukru a vody. Hotový likér důkladně promíchejte a přelijte do vysterilizovaných láhví. O tom, jak vypálit výbornou slivovici, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?