S ketogenním stravováním opatrně. Dietologové z University of Chicago tvrdí, že tato dieta je extrémem mezi dietami

 Zdraví 
16. srpna 2023 22:22 / Michael Veselý
  0
📷
1 fotografie v galerii
Diety nebývají vždy bezpečné a trendová ketodieta dokáže nadělat pěknou paseku Depositphotos
Mnoho lidí v poslední době využívá keto dietu, aby zhublo. Jsou s ní spokojeni, protože skutečně funguje, po důvodech úspěchu se ale nepídí. Nová populární dieta se může zdát trendy, ale ve skutečnosti existuje již od 20. let 20. století a využívala se ke zcela jiným účelům, a to sice k léčbě epilepsie nebo jako lék na neplodnost či cukrovku 2. typu. Užívání této diety zdravými lidmi může naopak působit velké potíže v organismu.

Co je keto dieta?

Módní diety často přicházejí s velkými sliby hubnutí a optimálního zdraví, ale bez výsledku. Ty, které výsledky přináší, jsou však ještě horší, nesou s sebou zdravotní komplikace, o kterých se nemluví. Dietologové z University of Chicago Medicine Ingalls Memorial tvrdí, že keto dieta je extrémem mezi dietami.

Lidé ji milují, protože obvykle snižuje příjem sacharidů na méně než 50 gramů denně. Dochází při ní k mírně zvýšenému příjem bílkovin a tuků. Zhruba řečeno, na keto přijmete 70 až 80 procent kalorií z tuku, asi 20 procent z bílkovin a pouhých 5 procent ze sacharidů.

Dieta je extrémně uspořádaná a je velmi obtížné ji dodržet – jeden pečený brambor a jeden krajíc chleba mohou představovat celodenní množství sacharidů. I když je to pro mnohé odstrašující, najde se také spousta těch, kterým se tak nízký příjem kalorií líbí. Mají pak pocit, že dieta skutečně funguje, více ji důvěřují a lépe udrží vůli se jí řídit. Jinak řečeno, přísné parametry diety jim dávají určitý pocit jistoty, že opravdu zhubnou.

Tenhle způsob hubnutí má mnoho potenciálních výhod, avšak i dost vedlejších účinků. Než s ní začnete, měli byste si je nastudovat a vědět, do čeho jdete. Začít musíte s pojmem ketóza. Jde o metabolickou adaptaci umožňující tělu přežít v období hladomoru. Vaše tělo rozloží ketolátky, druh paliva, které játra produkuje z tuku, místo cukru nebo glukózy ze sacharidů. Nastartování ketózy zabere zhruba tři dny, a pokud se povede ji nastartovat, úbytek váhy je jistý. Rozhodně je to rychlé řešení, pokud chcete snížit tuky a cukry v těle. Je to ale i zdravé? To už je jiná písnička…

Pokud užíváte diabetické léky, které způsobují nízkou hladinu cukru v krvi, může být nutné tyto léky upravit během několika dní, pokud si to účastníci diety včas neuvědomí, mohou tak skončit i v nemocnici. Existují zdroje tuku zdravé pro srdce, ale pokud tato osoba není vzdělaná o zdrojích tuku zdravých pro srdce, může konzumovat nadměrné množství nasycených tuků, což může naopak zvýšit riziko srdečních onemocnění. Je to zkrátka složité a nahrazovat sám složky stravy, pokud se v nich dobře nevyznáte, nemusí být nejlepším nápadem.

Pokud vám tedy někdo tvrdil, že keto dieta je bezpečná a dobrá volba, jak zhubnout, zřejmě jí sám pořádně nerozuměl. Rozhodně by neměla být nasazena bez dohledu odborníka. Keto dieta může způsobit nízký krevní tlak, ledvinové kameny, zácpu, nedostatek živin a zvýšené riziko srdečních onemocnění. Přísné diety, jako je keto, mohou také způsobit sociální izolaci nebo neuspořádané stravování a rozházený životní režim. Ten, kdo se rozhodne přikročit k tak závažné dietě, musí trpět i psychickými potížemi. Keto není bezpečné pro ty, kteří mají jakékoli onemocnění zahrnující slinivku, játra, štítnou žlázu nebo žlučník.

Mezi potíže, o kterých příliš nikde neuslyšíte, ale zcela běžně mohou nastat, patří například ztráta svalstva. Když tělo nemá energii, dostatek bílkovin a dalších stavebních materiálů, svalstvo mu pochopitelně ubývá. Malé studie naznačují, že lidé na ketogenní dietě ztrácejí svalovou hmotu, i když pokračují ve fyzickém tréninku. Podle studie zveřejněné v březnovém vydání časopisu Sports z roku 2018 lidé, kteří drželi keto dietu po dobu tří měsíců, ztratili přibližně stejné množství tělesného tuku a měli přibližně stejné změny svalové hmoty jako lidé dodržující normální diety. Přesto lidé na keto ztratili více svalů nohou. Ztráta svalové hmoty má řadu vážných následků, a to zejména s přibývajícím věkem. Svaly jsou metabolicky aktivní a pomáhají zvyšovat denní výdej energie a zmírňovat přibývání na váze související s věkem. Proto lidé, kteří nejsou zvyklí si svalstvo budovat ve stáří mnohdy trpí obezitou, se kterou už nejde nic dělat. Ztráta svalové hmoty může snížit funkční sílu a zvýšit dokonce riziko pádů.

Také byste si měli dát pozor na ledvinové kameny. Ty jsou dobře známým vedlejším účinkem ketogenní diety. Výzkumy ukázaly, že mezi dětmi, které držely keto dietu jako léčbu epilepsie, se u 13 ze 195 subjektů vyvinuly ledvinové kameny. Děti užívající citrát draselný ve studii zaznamenaly sníženou pravděpodobnost ledvinových kamenů. Promluvte si se svým ošetřujícím lékařem o doplnění, pokud vás ledvinové kameny znepokojují. Vysoký příjem živočišných bílkovin způsobuje kyselejší moč a zvyšuje hladinu vápníku a kyseliny močové. Tato kombinace vás činí náchylnějšími k ledvinovým kamenům, zatímco vysoká kyselina močová může zvýšit riziko dny.

Keto také snižuje příjem sacharidů. Co to ale znamená pro lidi s diabetem? Sacharidy pomáhají kontrolovat hladinu cukru v krvi, což je zvláště důležité pro lidi s cukrovkou. Studie v Diabetic Medicine zjistila, že zatímco keto dieta může pomoci kontrolovat hladiny HbA1C (průměr hladiny cukru v krvi za dva až tři měsíce), dieta může také způsobit epizody hypoglykémie, což znamená nebezpečný pokles krevní cukr. Totéž platí pro lidi s diabetem 2. typu. Zatímco některé předběžné výzkumy naznačují, že keto dieta může být bezpečná a účinná pro některé lidi s diabetem 2. typu, stále existuje riziko nízké hladiny cukru v krvi, zejména u těch, kteří jsou na inzulínu, a keto dieta vynechává určité skupiny potravin, o kterých je známo, že jsou prospěšné těm, kteří trpí tímto onemocněním. Z toho vyplývá, že pokud trpíte nějakým onemocněním, raději s keto dietou neriskujte, je to spíše mučení těla než cesta k dokonalým křivkám.

Dokonce můžete začít trpět i něčím, čemu se říká „keto chřipka“. Jejími příznaky jsou žaludeční nevolnost, závratě, snížená energie a změny nálad způsobené adaptací vašeho těla na ketózu. Dokáže vás uložit do postele a zabránit vám v běžném denním chodu. Nicméně nejen keto je problematický způsob hubnutí. Žádná dieta není bezpečná a vhodná pro každého. Než s nějakou začnete, ideální je poradit se s odborníkem.

Autorský článek - komentář. Další zdroje: Uchicagomedicine.org, Lidovky.cz, Ncbi.nlm.nih.gov, Everydayhealth.com,

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?