Nepodceňte výběr psacích potřeb pro vašeho školáka

 Děti 
03. září 2018 12:22 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Základem školních potřeb jsou kvalitní psací potřeby Shutterstock
Blíží se další školní rok a s tím i starosti mnoha rodičů, jaké vybrat školní potřeby pro jejich školáky. Mezi základní vybavení školáků patří psací potřeby. Důležitý výběr vhodného pera je především u prvňáčků, ale nejenom.

U malých dětí bývá problém se špatným uchopením psacího pera. Správné uchopení lze naučit grafomotorickými návyky, ale také ergonomicky tvarovanými psacími potřebami. A pozor, pokud je vaše dítě levák, rozhodně se ho nesnažte předělat na praváka, může to mít negativní dopad na jeho vývoj.

Dříve než přejdeme k samotnému výběru psacích potřeb, máme pro vás jedno doporučení. Rodiče by měli pero vybírat společně. Hlavním důvodem je, aby pero příjemně padlo do ruky a také aby se pero líbilo, jelikož bude motivovat k psaní.

Prvním předpokladem kvalitních psacích potřeb je, že bude vyroben ze zdravotně nezávadného materiálu, jelikož většina děti má tendenci pera a tužky okusovat. Dalšími předpoklady jsou vhodná hmotnost, tloušťka a tvar, prvňáček by neměl mít tenkou a lehkou tužku či pero k psaní.

Pro prvňáčky se doporučuje psací pero/tužka či pastelky trojúhelníkového tvaru. Ještě lepší pak jsou trojúhelníkové tvary se speciálními výstupky, které působí jako masážní body. Kromě tvaru je důležitá i hmotnost. V případě, že vyberete těžké pero, dětská ruka se brzy unaví a děti budou trpět křečemi.

Nechte dítě si vybrat z vhodných per, které by se mu líbilo. Bude tak chtít kreslit a psát samo od sebe.

Když už vyberete tu správnou psací potřebu, řekneme si, jak ji správně držet. Tužku či pero by se mělo držet třemi prsty (proto jsou vhodné trojhranná pera). Jednu hranu tak drží palec, naproti ukazováček a poslední třetí hrana je položena na prostředníčku. Tužka by měla být uchopena tak, že směřuje k ramenu dítěte. Dbejte na lehké držení psacích potřeb.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?