Jak poznat, že parfém už vyprchal a nebude vonět správně

 Krása 
22. dubna 2020 13:43 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Ani ty nejdražší parfémy nevydrží věčně Pixabay
Máte doma hned několik parfémů, které třeba střídáte podle příležitosti nebo nálady? Pak s největší pravděpodobností už většina z nich vyprchala a nebudou vonět správně. Proto odborníci přišli s radami, jak poznat, že váš parfém už zkrátka vyprchal.

Není to totiž vůbec jednoduché. Každý parfém je jiný a jeho životnost závisí na druhu surovin, z kterých je vyroben. Navíc vzduch a světlo jsou primární faktory, které rozkládají vonné látky, takže množství vzduchu ve flakonu ovlivňuje samotnou vůni.

Vzhledem k tomu, že většina parfémů nemá expirační datum, je obtížné určit, zda jsou ještě v pořádku, nebo je na čase je vyhodit.

Voní jinak a dávkovač krystalizuje

Váš nos vám řekne, kdy vůně vašeho parfému začíná být kyselá, tvrdí odborníci. Jakmile ve vašem parfému začne převažovat vůně octa, určitě je už na vyhození.

Rovněž ve chvíli, kdy se na dávkovači začnou objevovat drobné krystalky, je jasné, že parfém začíná oxidovat a žluknout a neměli byste ho dále používat.

Fakt, že je parfém zkažený, signalizuje rovněž jeho zakalenost. To znamená, že konzervační systém již nefunguje správně a v parfému začínají růst bakterie a plísně.

Ze zkaženého parfému rovněž můžete dostat kožní vyrážku. Nic na tom nemění fakt, že jde o parfém, který používáte dlouhé roky a nikdy jste žádnou vyrážku neměli. Pokud vám ale náhle váš oblíbený parfém vyrážku způsobuje, je jasné, že s ním není něco v pořádku.

Životnost vašeho konkrétního parfému lze sice zjistit z čárového kódu, ale je to příliš komplikované. Proto platí pro parfémy obecná informace, že vůně bezproblémově vydrží zhruba rok od chvíle, kdy jste si ho přinesli domů a rozbalili z krabičky.

Odborníci rovněž radí to, co už bylo citováno výše. Největším nebezpečím pro vonné látky jsou vzduch a světlo, proto svým parfémům prodloužíte životnost tím, že je budete ukládat na temnější místo a nebudete flakony nechávat dlouho otevřené. Dále čtěte: Mnoho žen se svými kosmetickými produkty špatně zachází a ničí je.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod