Probiotika a prebiotika nepomáhají jen se zažíváním. Jsou trendem i v péči o pleť

 Krása 
12. srpna 2020 11:15 / Marie Popelková
  1
📷
5 fotografií v galerii
Probiotickou péči o pleť si zamilujete JumpStory
Probiotika a prebiotika jsou pojmy, které si většina lidí dává do souvislosti s jogurty a problémy se zažíváním. Jenže obojí se stalo i hitem kosmetiky. Pokud jste ještě neslyšely o probiotické péči o pleť, čtěte dál a dozvíte se více.

Probiotikum je živý organismus přidávaný do potravin či krmiv, který má příznivě ovlivnit zdraví konzumenta zlepšením rovnováhy jeho střevní mikroflóry. Typickým příkladem funkční potraviny obsahující probiotikum je jogurt. Jenže experti objevili také poztivní účinky probiotik na pleť. Tyto živé přátelské bakterie ovlivňují vzhled a zdraví pokožky, ochraňují ji a zklidňují.

Probiotika proti stárnutí pokožky

Tyto organismy spolu s dalšími přátelskými bakteriemi osidlují povrch pokožky. Pokud jich je dost – chrání ji před vnějšími vlivy, vyrovnávají její pH, omezují tvorbu vrásek, umí zklidnit i citlivou či podrážděnou pleť. Jakmile začnou chybět, ochranná bariéra pokožky, tzv. mikrobiom, se dostává do nerovnováhy a výsledkem je spousta problémů, které je třeba řešit. Podle odborníků vnější aplikace probiotik formou vhodné denní péče pomáhá nejen napravit hydratační schopnosti pleti, ale take zlepšit její kvalitu a texturu.

Prebiotika posilují probiotika

Prebiotika v podstatě podporují stabilní tvorbu probiotik, vyživují je, takže se neobejde jedno bez druhého. A kosmetický průmysl toho využívá ve svůj prospěch. Pokud tedy chcete pro svou pleť něco pozitivního udělat, porozhlédněte se po kosmetických produktech s probiotiky a prebiotiky. Je jich více než dost.

Výhody probiotické péče o pleť

Kůže je domovem milionů bakterií, virů a kvasinek, které chrání pleť před škodlivými vlivy prostředí (znečištění, škodlivé bakterie, UV záření a další). Pokud budete o ochrannou funkci pleti dostatečně pečovat a udržovat tyto kultury v rovnováze, bude pokožka nejen chráněna před volnými radikály a škodlivinami, ale zlepší se i její celková kvalita, textura i hydratační schopnosti. Je také prokázáno, že probiotika snižují citlivost pleti vůči nejrůznějším alergenům.

Probiotika mají na pokožku celou řadu příznivých účinků. Posilují celkovou obranyschopnost pleti, udržují rovnováhu mikrobiomu (ochranné bariéry pokožky) a zaručí tak dlouhotrvající krásu a zdraví pleti. Co vše probiotika dokáží ovlivnit?

  • Mají pozitivní vliv na citlivost kůže.
  • Udržují přirozenou ochrannou bariéru pleti.
  • Pomáhají napravit hydratační schopnosti pleti.
  • Zabraňují tvorbě předčasných vrásek a zpomalují stárnutí pleti.
  • Snižují pH a udržují tak pleť v rovnováze.
  • Opravují kožní bariéru a mají příznivý vliv na texturu pokožky.
  • Snižují aktivitu mazových žlázek a bojují tak proti akné i růžovce (rosacea) a popraskaným žilkám.

Léčivá kosmetika

Pokud není pleť v rovnováze, projeví se to nepříjemnými ekzémy, pupínky i zvýšenou přecitlivělostí. Kosmetika s probiotiky pomáhá podporovat čisticí procesy v pleti a při pravidelném používání zanechává pleť zářivější a kvalitnější. Probiotika jsou ideální hlavně pro suchou pleť a pokožku se sklonem k zánětlivým projevům, vhodná jsou ale pro všechny typy pleti.

Mezi nejlepší probiotika užívaná v péči o pleť patří Lactobacillus lyzát a od probiotik odvozený bifidus jako například Bifidobacterium longum.

Krémy, séra i masky

Pokud budete chtít probiotickou kosmetiku vyzkoušet, budete mít na výběr z mnoha různých produktů. K dostání jsou probiotické krémy, probiotické sérum i čisticí plátýnkové masky s probiotiky. Klidně si ale můžete i samy doma připravit třeba domácí masku z jogurtu, která dokáže zklidnit podrážděnou pleť, zjemnit ji a hydratovat. Kosmetické produkty s probiotiky ale nemusejí být jen na mléčné bázi. A dobře své pleti uděláte i tehdy, když budete probiotika užívat i vnitřně. O tom, v jakých potravinách je najdete, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?