Šafrán, vzácné ajurvédské koření, umí s pokožkou opravdu velké zázraky

 Krása 
11. května 2021 08:50 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Šafrán je doslova multifunkční Depositphotos
Toto poněkud sladké a oříškově chutnající koření je nejen nejdražší na světě a je po staletí chváleno pro své léčivé vlastnosti, ale ukazuje se, že některé z jeho vlastností dokáží s naší pokožkou doslova zázraky.

Šafrán je velmi vzácné ajurvédské koření, a právě proto je tak drahé. "Šafrán je koření vyráběné ze sušených čnělek květů šafránu setého," vysvětluje dermatoložka Shrankhla Holecek. "Přibližně 170 000 květů přináší asi půl kila šafránu, což vysvětluje, proč je tak drahý."

A další důvod vysoké ceny? Rostlina může být sklizena pouze dva týdny v roce a vše se sbírá ručně. Typicky se šafrán používá při vaření, kde dodává jídlu jasně žlutooranžový odstín, ale také se používá po celém světě v látkových barvách a parfémech.

Jaké může mít šafrán výhody pro pokožku?

Tento malý červený květ má tolik blahodárných vlastností, že je náročné vyjmenovat je všechny.

Šafrán je doslova nabitý antioxidanty, včetně vitaminu C, má protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti. "Jako antioxidant může chránit před poškozením UV zářením a znečišťujícími látkami, které produkují volné radikály,“ říká Holecek. Šafrán rozjasňuje pokožku bez drsných vedlejších účinků.

Pomáhá také pokožce zotavit se z environmentálních stresorů. Šafrán je bohatý na minerály a obsahuje dva typy silných karotenoidů, tedy crocin a crocetin. Holecek vysvětluje, že tyto karotenoidy "jsou považovány za účinné při opravách poškození a zajišťování celkového zdraví buněk, takže pomáhají pokožce zotavit se z každodenního škodlivého prostředí, poškození sluncem a dokonce i ze ztráty pružnosti.“

Šafrán také uzdravuje rány a škrábance. První studie ukázaly, že šafrán má schopnost zvyšovat produkci buněk, což může potenciálně pomoci rychleji hojit rány. Je rovněž skvělý pro citlivou pokožku a uklidňuje pokožku, pokud je například zarudlá, zanícená nebo se potýká s akné.

A v neposlední řadě pomůže šafrán i zbrzdit stárnutí. Když už tu totiž byla řeč o karotenoidu zvaném crocin, podle studií je crocin potenciálně užitečný proti stárnutí díky své bohaté antioxidační síle.

Jak používat kosmetické produkty se šafránem

Možná ani nevíte, že takové produkty vůbec existují. Ve skutečnosti najdete šafrán v různých typech produktů od masek přes čisticí prostředky až po séra.

Holecek si ale nejvíce chválí pleťové masky. "Bylo by trochu zbytečné používat jej třeba v čisticím prostředku, protože nebude na pokožce dostatečně dlouho, aby pleť mohla těžit z veškerých výhod šafránu," podotkla Holecek. Dále čtěte: Fakta a fámy kolem opalovacích krémů. Jak je to s blokací produkce potřebného vitaminu D?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?