Fakta a fámy kolem opalovacích krémů. Jak je to s blokací produkce potřebného vitaminu D?

 Krása 
04. května 2021 10:34 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Před slunečními paprsky se musíme chránit Depositphotos
Opalovací krémy nejsou jen něčím, bez čeho se neobejdeme během letních měsíců. Na západ od našich hranic je už dávno pravidlem, že ochrana proti slunečním paprskům se používá na obličej prakticky denně. Zpomaluje totiž stárnutí a tvorbu vrásek. Existují ale fámy, že opalovací krémy blokují produkci vitaminu D.

Kolem opalovacích krémů ostatně panuje řada mylných představ a mýtů. Především u nás ještě zdaleka nemá jejich používání takovou tradici. Přitom bychom je měli aplikovat na obličej pokaždé, když vyjdeme ven a je slunečný den.

Takže opalovací krémy vytváří štít chránící pokožku před škodlivými UVA a UVB paprsky. A když jsou aplikovány a používány správně, mohou skutečně blokovat produkci tolik potřebného vitaminu D?

Obavy nejsou na místě

"Není pravdou, že opalovací krém blokuje produkci vitaminu D nebo že snižuje koncentraci vitaminu D v těle," říká lékař a kosmetický expert Mark Lens. "Tvrzení, že opalovací krém blokuje produkci vitaminu D, pochází z některých experimentálních studií, které používaly uměle generované ultrafialové záření se spektrálním výkonem, na rozdíl od toho reálného slunečního."

Jinými slovy, existuje jen málo nebo vůbec žádná data, která by taková tvrzení skutečně podporovala. Tedy do kůže přes opalovací krémy neproniká méně slunečního záření, potřebného po tvorbu vitaminu D.

Pak je tu také myšlenka, že asi 20 minut na slunci bez opalovacího krému je v pořádku. "Nevidím v tom smysl, pokud víme, že opalovací krémy nijak neblokují produkci vitaminu D v lidském těle," říká Lens. Zjednodušeně řečeno, můžete svůj krém klidně aplikovat každé dvě hodiny, aniž byste ovlivnili hladinu vitaminu D ve svém těle.

Proč je vitamin D tak důležitý?

Za běžných podmínek se vitamin D tvoří v kůži působením slunečního záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu, derivátu cholesterolu. Fotony ultrafialového záření štěpí B jádro 7‑dehydrocholesterolu za vzniku cholekalciferolu, tedy vitamínu D3.

"Vitamin D souvisí s imunitou a je nezbytný pro každou imunitní buňku," vysvětluje nutriční specialistka Jenny Carson. "Bylo prokázáno, že spolupracuje s prospěšnými bakteriemi (probiotiky) produkujícími kyselinu mléčnou, které potlačují zánět a přispívají ke zlepšení gastrointestinálního zdraví."

Ve skutečnosti je vitamin D považován za důležitý pro většinu vnitřních funkcí našeho těla. "Receptory vitaminu D se nacházejí ve všech lidských orgánech, včetně srdce, ledvin, kostí a kůže, což znamená, že pro normální fungování těchto orgánů je nezbytný adekvátní hladina vitaminu D," dodává. Dále čtěte: Jak je to s poškozeným nebo špatně vytrhaným obočím a jak dlouho trvá než doroste.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008