Olej ze stromu neem je starodávná léčba, která zatočí s krepatěním vlasů

 Krása 
22. dubna 2021 07:20 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Neemový olej má pro vlasy jen samé výhody Depositphotos
Od roku 2000 př. n. l. medicíny Ayuverda a Unami respektují strom neem jako všelék na nejrůznější nemoci. V Indii se neem označuje jako "sarva roga nivarini", což znamená "lék na všechna onemocnění“. Každá část stromu se používá k nějakým léčebným procedurám. A pomáhá i na vlasy.

Olej je jedním z mnoha produktů ze stromu neem, který má i český název, a to nimba. Uvádí se, že má antimikrobiální, antifungální a antiparazitické vlastnosti a používá se k léčbě různých onemocnění od hlavy až po paty. Při aplikaci na vlasy a pokožku hlavy se předpokládá, že neemový či také nimbový olej působí jako přírodní prostředek proti lupům tím, že eliminuje bakterie. Stejně jako u jiných doplňků, které podporují zdraví pokožky hlavy, mnozí spekulují, že neemový olej může prospívat i růstu vlasů.

Výhody neemového oleje pro vlasy

Neemový olej obsahuje nimbidin, který podle vědců snižuje zánět. Protizánětlivé, antibakteriální a antioxidační vlastnosti neemového oleje mohou pomoci při léčbě mnoha problémů s pokožkou hlavy, včetně lupů, zánětů a svědění.

Kromě nimbidinu obsahuje neemový olej také mastné kyseliny, vitamin E, triglyceridy, antioxidanty a vápník, které všechny přispívají ke zdravému prostředí pokožky hlavy. Obsah mastných kyselin v neemovém oleji může poskytnout výhody tedy i samotným vlasům. "Neemový olej má vysoký obsah mastných kyselin, jako je kyselina linolová, olejová a palmitová, které pomáhají zadržovat vlhkost ve vlasech,“ vysvětluje tricholožka Gretchen Friese.

Olej tedy poskytuje antimikrobiální léčbu lupů. Friese tvrdí, že ti, kdo mají lupy, suchou pokožku hlavy a kudrnaté vlasy, budou mít z jeho používání největší užitek.
Olej má antioxidační a protizánětlivé vlastnosti. Neem je bohatý na antioxidanty, což ho kromě protizánětlivých vlastností činí skvělým pro zdraví pokožky hlavy. Friese říká: "Protože neem obsahuje vitamin E a další antioxidanty, může pomoci regeneraci kožních buněk.“

Olej rovněž podporuje růst zdravých vlasových folikulů. Růst vlasů začíná zdravou pokožkou hlavy, takže při ošetřování pokožky hlavy ošetřujete také vlasy. A dále olej také zabraňuje vypadávání vlasů. To má řadu příčin a jednou z nich je lámání vlasů. Lámání vlasů lze zabránit zvlhčením a posílením vlasů, obojí olej dokáže. Takže jako přísada mnoha pleťových a vlasových produktů může pravidelné používání neemového oleje podporovat zdravější, silnější a bohatší růst vlasů a předcházet jejich vypadávání.

Neemový olej rovněž zbavuje vlasy krepatění. A to díky tomu, že mastné kyseliny v neemovém oleji zadržují vlhkost ve vlasovém folikulu. A to vlasy vyhlazuje a zabraňuje jejich krepatění.

Jak používat neemový olej na vlasy

V současné době existuje řada šamponů a kondicionérů, které obsahují neemový olej, ovšem jsou primárně určeny k léčbě vší, proti kterým neemový olej umí rovněž úspěšně bojovat. Tyto produkty mohou obsahovat neemový olej v koncentraci, která je při pravidelném používání dráždivá.

Existují ale další způsoby, jak začlenit neemový olej do vaší stávající rutiny péče o vlasy. Friese radí, že "můžete zředěný neemový olej nanášet jednou denně po dobu jedné až dvou hodin na vlasy. Pokud ho ale necháte na pokožce hlavy déle nebo jej budete používat častěji, může dojít k podráždění.“

Přidejte tedy neemový olej do svého šamponu. Friese doporučuje smíchat pár kapek neemového oleje s vaší obvyklou dávkou šamponu při mytí vlasů. Šampon by měl být vmasírován do pokožky hlavy a poté protažen až do konečků vlasů.

Z oleje lze vyrobit i vlasovou masku. Podobně jako při šamponování, přidejte neemový olej do vlasové masky pro další zvlhčení a růst vlasů. Po tomto ošetření vlasy umyjte šamponem, protože neemový olej může dráždit, pokud zůstane na pokožce.

Můžete také olej využít jako masážní. V takovém případě nanesete neemový olej přímo na pokožku hlavy, poté jej "jemně vmasírujte a nechte působit asi 30 minut, než si vlasy umyjete.“ Před aplikací ovšem neemový olej nařeďte nějakým nosným olejem. Doporučuje se jojobový, olivový nebo kokosový olej. Dále čtěte: Švestkový olej má dlouhý seznam výhod v péči o pleť. Dermatologové na něj nedají dopustit.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod