Existuje vůbec rozdíl mezi denním a nočním krémem? Ujistěte se, zda skutečně potřebujete oba

 Krása 
20. dubna 2021 09:32 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Jak se liší denním krém od toho nočního? Depositphotos
Jde sice o základní a neměnnou definici péče o pleť, ale opravdu potřebujeme dva různé zvlhčovače pro den a noc? A je mezi nimi opravdu nějaký rozdíl?

Do péče o pleť vstupují stále nové a nové zázračné produkty, ale co se nemění, je denní a noční hydratační krém. K dispozici jsou zvlhčovače pro téměř každý typ pleti. Bezolejové doplňky pro ty, kteří mají mastnou pleť, ty obohacené o vitamin E, které dodávají suché pokožce vlhkost, i ty, které obsahují zázračné kyseliny pro vyšší hydrataci.

Víme tedy, že různé zvlhčovače fungují pro různé typy pleti, ale co jejich rozdělení podle denní doby? Během dne jsme vystaveni vnějším podmínkám, jako je znečištění, sluneční záření a vítr, a v noci se zase naše pokožka přepíná do režimu zotavení. Je tedy opravdu nutné, abychom měli pro každou denní dobu jiný zvlhčovač?

Co hydratační krémy vlastně dělají

Jednoduché zvlhčovače udržují naši pokožku hydratovanou. "Stratum corneum je vnější vrstva pokožky a zvlhčovače pomáhají udržovat tuto vrstvu pokožky hydratovanou," říká doktor Aamer Khan. "To pomáhá chránit ji před vyschnutím, které může vést k zánětu a infekci."

Jak zjistíte, který zvlhčovač je pro vás nejlepší?

Stejně jako u většiny péče o pleť neexistuje vhodné univerzální řešení. Obecným pravidlem je, že silnější krémy pomáhají suché pokožce, krémy se střední hustotou jsou nejlepší pro normální až smíšenou pleť a lehké tekuté krémy dobře fungují na mastnou pleť.

Například u pokožky se sklonem k akné může použití nekomedogenních lehkých zvlhčovačů bez oleje snížit riziko ucpání pórů. Ty, které obsahují alfa-hydroxykyseliny nebo niacinamid, mohou také pleti náchylné k akné pomoci.

U dehydratované pokožky je potřeba doplnit vodu a přísady, jako je glycerin a kyselina hyaluronová. Pro smíšenou pleť se obvykle používají lehké zvlhčovače.

Jak pracuje denní krém

Většina denních zvlhčovačů obecně obsahuje antioxidanty a SPF, které chrání před UVA a UVB paprsky. "Denní zvlhčovač hydratuje pokožku a je obvykle kombinován s antioxidačními přísadami, které pomáhají chránit pokožku před poškozením venkovním prostředím," říká doktor Aamer Khan.

Jak pracuje noční krém

Během dne je vaše pokožka v ochranném režimu a v noci se přepne do opravného režimu. Už jste určitě slyšely o zkrášlovacím spánku a je na něm něco pravdy. "K buněčným opravám dochází během hormonálních změn a stresový hormon kortizol během spánku klesá," říká doktor Aamer Khan. "Kůže se začíná regenerovat a produkují se antioxidační enzymy, což vede k buněčné opravě a posílení pokožky." Zatímco se pokožka opravuje, většina nočních zvlhčovačů obsahujících kyselinu, retinol nebo kolagen stimuluje tento proces.

Existuje tedy rozdíl mezi denním a nočním krémem?

Oba pracují na hydrataci pokožky, ale liší se složkami a strukturou. "Denní zvlhčovače, jako jsou ty s filtry UVA/UVB a antioxidanty, mají často ještě další vlastnosti," říká Khan. "Často mají takovou strukturu, aby lépe seděly pod make-up a SPF, zatímco noční zvlhčování bývá silnější a bohatší. A rovněž stále častěji obsahují vyšší koncentrace kyseliny hyaluronové a mohou také obsahovat retinol nebo peptidy, které bojují proti stárnutí," dodává.

Mezi těmito dvěma krémy je tedy jasný rozdíl, ale to, zda ve své rutině péče o pleť potřebujete oba zvlhčovače, závisí na ostatních produktech, které používáte. "Pokud již ráno používáte antioxidant a opalovací krém a v noci sérum s retinoidy a kyselinou hyaluronovou, nemusíte nutně používat dva různé zvlhčovače,“ vysvětluje Khan. Můžete jednoduše použít jeden zvlhčovač ráno i večer pro jednoduchou funkci hydratace pokožky a posílení kožní bariéry. "Na druhou stranu pokud chcete mít jednoduchý režim péče o pleť, můžete použít dva zvlhčovače a možná některá séra vynechat,“ dodává Khan. Psali jsme také: Kožní výrůstky jsou nevzhledné a opticky přidávají roky navíc. Jak je odstranit a co rozhodně nikdy nedělat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod