Jak připravit kapra bez nebezpečných kostí

 Recepty 
22. prosince 2018 07:08 / Bronislava Silná
  0
📷
5 fotografií v galerii
Kapr je klasická vánoční ryba, má ale nebezpečné kosti Shutterstock
Na Vánoce se mnoho osob dostává na pohotovost s kostí v krku. Je to nutné? Ukážeme, jak připravit kapra, aby toto nebezpečí bylo minimální.

Kapr je oblíbená česká ryba, kterou dokonce ve velkém vyvážíme do okolních států. Zejména Vánoce si dnes bez kapra nedokážeme ani představit. Jak se ale zbavit nepříjemných malých kostiček, které se rády zapíchnou v krku, ví jen málokdo. A není to přitom žádný problém.

Filety

Nejlepší je, pokud si z kapra uděláte filety. Základem je samozřejmě kapr zbavený šupin. Potom velmi ostrým a delším nožem provedete řez těsně nad páteří a vedete ho po žebrech tak, aby vám zůstalo oddělené maso bez dlouhých kostí. Odříznete i části s břišní ploutví. Tím máte vyřešenou tu jednodušší část problému. Horší to je s malými kostmi. Ale dá se to také vyřešit.

Je třeba v oblasti, kde se malé kosti nacházejí, tedy u hřbetu i na boku ryby, provádět malým ostrým nožíkem řezy po zhruba dvou milimetrech. Kostičky ve tvaru „y“ se tak rozkrájejí na menší kousky, které už nemohou zůstat v krku. Důležité je, abyste při řezu vnímali, že kosti opravdu krájíte. Řez může někde i narušit kůži, ale to vůbec nevadí. Nachází se uprostřed masa, takže ryba stále pěkně drží pohromadě. Kdybyste chtěli upravit rybu bez obalu, lépe se vám propeče a chuť koření se více dostane do masa. U ryby v trojobalu je pak úplně jedno, že v sobě má sadu krátkých řezů u hřbetu a zhruba v polovině boku.

Místa, kde jsou malé kostičky, poznáte tak, že na zpracovávaném filetu budou zřetelné bílé tečky. Předpokladem úspěchu je krátký a perfektně nabroušený nůž.

Podkovy

Mnozí dávají na Vánoce přednost klasické přípravě podkov. I tam se můžeme zbavit „y“ kostí. Opět provádíme řez v oblastech, které jsme popsali při přípravě filetu, ale tentokrát prořezáváme kapra ze strany kůže dovnitř. Řezy můžeme provádět i na jednotlivých podkovách, ale jednodušší je si kapra nejprve celého prořezat a pak nakrájet na podkovy. Pokud vás zajímá, jak zdravě kapra obalit, nechte se inspirovat v článku zde.

Témata: kapr, kosti, y kosti, filet, maso
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?