Jak může pořadí sourozenců ovlivnit jejich život

 Vztahy 
10. dubna 2020 08:05 / Hana Jordánová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Každý přírůstek znamená změnu v životě celé rodiny Depositphotos
Máte mladší nebo starší sourozence? Víte, že pořadí, ve kterém jste se narodili, může podle výzkumů ovlivnit váš život? Psycholog Alfred Adler přišel zhruba před sto lety s teorií, že důležitou roli hraje právě pořadí sourozenců. V následujícím článku se dozvíte, zda a jaký vliv má právě na vás.

Psychologové a vědci z dalších oborů se pokoušeli zjistit, zda a jak pořadí, v němž se sourozenci narodili, ovlivňuje charakter. Podle posledních teorií se děti především odlišují strategiemi, jakými si získávají pozornost a přízeň rodičů. V tomto smyslu lze konstatovat vedlejší a obecné rysy.

Zkuste se na chvilku vrátit do svého dětství a vzpomeňte, na koho byli rodiče přísnější nebo komu se naopak skoro všechno promíjelo. Právě vaše dětské vzpomínky a zážitky ovlivnily, v jakého člověka jste vyrostli nebo jaké máte povolání. Porovnejte si sami.

Prvorození

Nejslavnější válečníci, vojevůdci, králové i prezidenti byli právě prvorození. Tyto děti si totiž ve vůdčích rolích libují a rády mají pocit, že ovlivňují nejen okolnosti, ale i lidi kolem sebe. Jsou zodpovědné, což souvisí i například s tím, že často dostávaly na starost své mladší sourozence. Zároveň vykazují cílevědomé chování a rádi zkoušejí, co ještě dokážou zvládnout. Na druhou stranu jsou nejvíce stresované, protože si do nich rodiče promítají své touhy a ambice. Bývají to perfekcionisté a na své okolí dokážou být velmi tvrdí a nároční. Na první děti se nějakou dobu upírá pozornost celé rodiny, což většinou způsobuje jejich přání zavděčit se. Anebo se přehnané ambice promítnou do touhy dávat si příliš vysoké cíle. Prvorození obvykle mívají větší autoritu, zatímco nejmladší mají tendenci ji většinou zpochybňovat. Nejstarší sourozenci mají větší sebedůvěru a mají sklony být svědomití. Prvorozeným vyhovují intelektuální činnosti, v nichž mohou ukázat své schopnosti.

Prostřední

Prostřední děti mají podle mnohých odborníků nejtěžší postavení. Musí se nejvíce přizpůsobovat a ustupovat svým sourozencům. Proto, jak ukázaly studie, mají diplomatické schopnosti vyvolané nezbytností v dětství vyjednávat a jsou více společenští. Proto také lidé narození jako prostřední ze tří a více dětí nemají problémy vycházet s ostatními. Nedělá jim potíže nacházet kompromisy a případně i ustoupit. Druhorození nezažili, že by měli všechno jen pro sebe, takže jim nedělá problém spolupracovat. A to se promítá do pohodové povahy potomka. U prostředních ze tří dětí se nejvíce projevuje schopnost diplomacie. Spolupráci mají raději než konflikty a vystupují velmi smířlivě. Bývají také poměrně nenároční. Jsou však handicapováni tím, že je okolí neustále srovnává se starším sourozencem (sourozenci), někdy proto mají tendenci stále se "dotahovat" na někoho před sebou. Na druhou stranu celé dětství fungovali jako jakási diplomatická bariéra mezi nejmladším a nejstarším sourozencem, a dokážou se proto dobře vcítit do pocitů ostatních lidí. Mají však tendenci k tomu nechat sebou manipulovat a jsou snadno ovlivnitelní. Vyrostou z nich však empatičtí vyjednavači, kteří se snaží uhladit neshody.

Nejmladší

Nejmladší mají sklony být více společenští, ale také neurotičtější. Traduje se o nich, že jsou rozmazlení a všechno se jim promíjí. Nejmladší děti jsou většinou srdečné, nekomplikované, veselé, jsou rády středem pozornosti – takoví malí klauni, které má každý rád. Dokážou také výborně motivovat ostatní lidi. Na druhou stranu jsou tyto děti zvyklé na pozornost a péči ostatních, protože je obvykle neopatrovali pouze rodiče, ale i starší sourozenci, proto v dospělosti mívají problém s převzetím odpovědnosti. Celý život se chovají jako bezstarostní snílci. Ačkoli si nejmladší sourozenci vysloužili pověst rozmazlených a problematických dětí, jde o pouhou pověru. Nejmladší děti jsou zpravidla otevřené, tvořivé, kreativní a nedělá jim problém riskovat. Vyžadují neustálou pozornost a velmi rádi exhibují. Projevují se bezstarostně, společensky a jsou u většiny lidí velmi oblíbení. Práce s lidmi a pro lidi je ta, která bude benjamínkům nejlépe vyhovovat, takže budete excelovat jako zdatný obchodník nebo manažer, ale také třeba jako herec či bavič.

Nevybrali jste si?

Nevadí. Jde jen o teorii, která přirozeně nesedí na každého. Sourozenectví si nevolíme, je nám dáno jako celoživotní blízký vztah. Každý nově příchozí jedinec změní dosavadní chod rodiny a dynamičnost vztahů. Od sourozenců se dítě učí. Odkouká stejně dobře úklid stolu po jídle jako nejrůznější lumpárny staršího bratra.

Žádná studie však ještě stoprocentně nepotvrdila, že to takto skutečně musí být. Jsou výjimky, které jsou ovlivňovány prostředím, ve kterém děti vyrůstaly, jejich zařazení v životě ovlivňuje třeba také skutečnost, kdy nemohly z nejrůznějších důvodů využít svých schopností.

Ostatní vlastnosti jim předurčují životní zkušenosti, genetika, prostředí či fyzický zjev, který někdy předurčuje roli, jakou bude dítě ve společnosti hrát. A to i přesto, že téměř všichni prvorození jsou konformisté a zodpovědní, nejmladší kreativní a buřičtí a prostřední diplomatičtí a nedůtkliví. Bylo by zajímavé skutečně pochopit, do jaké míry může dítě, byť nevědomě, ovlivnit už v raném věku nálepka, která je mu přisouzena. Vztahy mezi sourozenci nemusí být vždy ideální, jak děti zabavit, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod