Léčivka hlavně pro ženy. Stačí se jen sehnout a utrhnout

 Zdraví 
28. července 2018 07:39 / Jan Novák
  1
📷
4 fotografie v galerii
Roste hojně na lukách a polních cestách, na okrajích lesů a polí Shutterstock
Řebříček je léčivá rostlina, kterou si nemůžeme odmyslit od našeho života. Pomáhá výborně při mnoha našich chorobách, je však v prvé řadě léčivou rostlinou pro ženy. Nevěříte?

Řebříček roste hojně na lukách a polních cestách, na okrajích lesů a polí. Kvítky jsou bílé až růžové a na slunci voní hořce aromaticky. Květy bychom měli sbírat jen za slunečného dne, neboť tehdy mají nejvíce éterických olejů a také větší léčivou moc. O jiné léčivé bylině jsme psali zde.

Řebříček pomáhá na řadu ženských potíží

Při zánětu vaječníků odstraní bolesti často už první sedací koupel. Tyto koupele jsou též úspěšné při nočním pomočování dětí a starších lidí a stejně tak při vaginálním výtoku. V těchto případech se mají pít navíc dva šálky čaje denně.

Při poklesu či výhřezu dělohy se též delší dobu používají sedací koupele. Kromě toho se pijí po doušcích denně čtyři šálky čaje z kontryhelu a tinkturou z kokošky pastuší tobolky se masíruje od dělohy směrem vzhůru celé břicho.

Sedací koupele z řebříčku odstraní i svalové nádory dělohy. Užívají se denně tak dlouho, dokud lékařská kontrola nezjistí negativní výsledek.

I v klimakteriu by měla žena pravidelně užívat čaj z řebříčku. Nepřijde na ni vnitřní nepokoj a jiné podobné stavy. Rovněž sedací koupele jsou v této době velmi prospěšné.

Působí blahodárně i na zánět nervů

Koupele z řebříčku pomáhají také při zánětu nervů rukou a nohou. Čaj z řebříčku uleví i při návalech krve do hlavy, závrati, nevolnosti, chorobách spojených se slzením, při pichlavých bolestech očí a při krvácení z nosu.

Zkusit ho můžete i při záchvatu migrény, který odstraní často již jeden šálek čaje z řebříčku, který se pije po doušcích velmi vřelý. Když se čaj pije pravidelně, ztratí se migréna úplně.

Babské rady: zkuste ho tam, kde už nic nefunguje

Staří bylináři označují řebříček za spásu všech chorob. Podle nich ho můžeme použít všude tam, kde je už všechno ztraceno. Svou krev pročišťující mocí prý vyžene z těla mnohé chronické choroby.

Jak řebříček užívat?

Čaj z řebříčku: Jedna vrchovatá čajová lžička na 1/4 litru vody, spaříme, krátce vyluhujeme.

Tinktura z řebříčku: Láhev naplníme po hrdlo květy řebříčku nasbíraného za slunečného dne a zalejeme 38 až 40% samožitnou nebo jinou ovocnou pálenkou. Necháme stát čtrnáct dní na slunci nebo u kamen.

Mast z řebříčku: Dobře zahřejeme 90 g nesoleného másla nebo sádla, přidáme 15 g čerstvých rozsekaných květů řebříčku a 15 g drobně nasekaných listů maliníku, to celé necháme vzkypět, zamícháme a odstavíme. Druhý den lehce zahřejeme a vylisujeme přes lněnou látku do připravených nádob.

Sedací koupel z řebříčku: 100 g natě dáme na noc do studené vody, následující den zahřejeme k varu a přilejeme do koupele.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?