Překvapivé zjištění! Cuketou a okurkou se můžete i otrávit

 Zdraví 
25. července 2018 08:15 / Bronislava Silná
  38
📷
4 fotografie v galerii
I krásná cuketa se může stát životu nebezpečnou Shutterstock
Možná se vám to zdá být divné, ale cuketou či okurkou se můžete otrávit. Přečtěte si raději náš článek, abyste věděli, jak se nebezpečí vyhnout.

Příčinou otravy, která může v horším případě skončit i smrtí, je jed zvaný kukurbitacin. Ten se v některých případech v cuketě či okurce objeví a může způsobit otravu. Ostatně tento jed není jediný, který se v běžně dostupných potravinách může objevit. Zajímá-li vás, jaké ještě potraviny mohou být nebezpečné, přečtěte si určitě článek zde.

Jak se jedovatá plodina pozná

Odlišit jedovatou cuketu či okurku od té nezávadné je přitom relativně snadné. Přítomnost kukurbitacinu se pozná podle hořké chuti. Čím je hořkost silnější, tím je jedu více. Je také dobré vědět, že se jed ani varem ani smažením neničí.

Projevy otravy

Je třeba vědět, že malé množství tohoto jedu rozhodně není pro zdravého člověka nebezpečné. Dokonce se někdy může hořčina hodit, neboť v malém množství podporuje trávení a vylučování. Více ohrožení jsou senioři a v nebezpečí jsou také malé děti.

Otrava se projeví žaludeční nevolností a průjmem. Obyčejně u toho také zůstane, ale v roce 2015 byl popsán případ, kdy 79letý muž na následky otravy zemřel. Jed má ve vyšších dávkách tendenci atakovat sliznici žaludku a střeva.

Problematická dávka a prevence

Opravdu problematickou dávkou je konzumace velké hořké cukety, případně většího množství okurek. Jedinou prevencí je ochutnat plodiny před úpravou a jsou-li hořké, tak je prostě nejíst. Ochutnat je proto vhodné i jídlo připravované pro malé děti.

Hořká chuť se v cuketách i okurkách rozvíjí jednak s časem a také v závislosti na okolní teplotě a vlhkosti. Proto se doporučuje konzumovat cukety mladé, u nichž je pravděpodobnost hořkosti minimální, ačkoliv není vyloučena. Také je vhodné při domácím pěstování používat jen cukety z kvalitní sadby. Semínka různých kříženců mohou produkovat rostliny, které mají vyšší obsahy jedů.

Když dojde k otravě

Nepanikařit a vyhledat lékařskou pomoc. Ve většině případů se nejedná o žádný velký problém, ale patříte-li do skupiny, která může být náchylná k těžšímu průběhu, není opatrnosti nikdy dost. Lékařům sdělte, co jste snědli a kolik toho bylo.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?