Jak zvládnout domácí karanténu, obstarat si jídlo nebo vyvenčit psa

 Zdraví 
17. března 2020 08:54 / Eva Vogelová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Během karantény nesmíte být s nikým v osobním kontaktu  Depositphotos
Cestovali jste do rizikových zemí? Setkali jste se s člověkem, který už tam byl, či jste se dostali do kontaktu s někým, kdo koronavirem onemocněl? V takových případech vás čeká domácí karanténa, abyste případný vir nepřenesli na ostatní. A to i tehdy, když se zrovna cítíte zdraví. Zjistěte, jak vše zodpovědně zvládnout.

Kvůli rychlému rozšiřování koronaviru je potřeba dodržovat několik opatření. Domácí karanténa je jedním z nich. Nezapomeňte, že za její porušení můžete dostat vysokou pokutu. Pokud v ní pociťujete příznaky onemocnění, nemůžete se dovolat na linku hygienické stanice a váš stav se rapidně zhorší, nebojte se zavolat sanitku. Pokud se cítíte poměrně zdraví, dodržujte následující pravidla.

Jak omezit kontakt se všemi členy domácnosti, když jste v karanténě?

Pokud bydlíte sami, nemáte co řešit. Můžete se pohybovat po svém bytě či domě zcela libovolně a svobodně. Nikoho si však k sobě nezvěte a komunikujte se svými přáteli, rodinou či zaměstnavatelem pouze telefonicky či přes email. Pokud máte u domu svoji zahradu, můžete na ní trávit čas, ale nesmí tam být nikdo jiný.

Když nebydlíte sami, vyhraďte si místnost jen sami pro sebe. Snažte se tím ochránit své blízké před možnou nákazou. Vůbec se spolu tváří v tvář nestřetávejte. Pochopitelně musíte provádět osobní hygienu. Do koupelny choďte jako poslední a dezinfikujte po sobě kohoutky či toaletu.

Problém může nastat ve chvíli, kdy máte malý byt a nemůžete setrvávat v žádné samostatné místnosti. V takovém případě si držte od ostatních členů domácnosti v dané místnosti co největší odstup. Snažte se na nic nesahat. Pokud se to stane, všechna taková místa často dezinfikujte. Noste roušku či alespoň nějaký šál přes obličej. Nespěte ve společné místnosti, i kdybyste měli spát ve vedlejší místnosti na gauči či na zemi.

Jak si obstarat jídlo?

Pochopitelně musíte jíst. Problém je, že když jste v karanténě, nemůžete si jít nakoupit jídlo. Nejlepším řešením je, že pověříte někoho blízkého či známého, aby vám nakoupené jídlo donášel. Neměli byste však ani s ním přijít do kontaktu.

Dejte svým známým instrukce, aby vám postavili jídlo před dveře, zazvonili a odešli. Po jejich odchodu si jídlo vyzvedněte. Pokud vám jídlo zrovna nikdo nemůže donést, objednejte si ho online. Existují e-shopy, kde si zvolíte, jaké potraviny chcete nakoupit a oni vám je dovezou až před dveře domu.

Jak se postarat o mazlíčky?

Pokud musíte setrvávat v karanténě, bylo by ideální, abyste své chlupáče předali na starost svým blízkým. Když to není možné, můžete je jít na chvíli vyvenčit. Měli byste však chodit v hodinách, kdy je venku nejméně lidí.

Rozhodně se procházejte pouze kousek od domu. Ideálně byste měli mít na sobě roušku. Pokud jste ji nesehnali, dejte si přes obličej alespoň šál. V panelových domech se vyhýbejte výtahům, choďte pouze po schodech. Během karantény byste měli dodržovat i zvýšenou hygienu. Zjistěte, jak si správně mýt ruce.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod