Chcete, aby vám správně fungovaly orgány? Dodržujte toto pravidlo a máte vyhráno

 Zdraví 
06. listopadu 2018 09:49 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme Shutterstock
Chcete udělat něco pro zlepšení funkce vašich orgánů? Je to opravdu jednoduché. Stačí se podívat, co vám konkrétní ovoce nebo zelenina připomíná a máte vyhráno. Už slavný lékař Hippokrates kdysi řekl: „Nechť se potraviny stanou tvými léky.“

Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. A je velmi dobře, že v současné době velká část populace začala dbát na kvalitu potravin. Pojďme se podívat na tzv. pravidlo podobnosti. Některé věci hodně překvapí.

Ledviny a fazole

Fazole nám pomáhají se správnou funkcí ledvin. Jsou i v angličtině pojmenované přímo Kidney beans (kindey znamená ledvina). Obsahují hodně železa, draslíku, bílkovin, vlákniny, hořčíku a kyseliny listové. 

Žaludek a zázvor

Připomíná vám zázvor žaludek? Nám také. Možná proto se ani nebudete divit, že zázvor je osvědčenou úlevou při žaludečních a zažívacích potížích. Snižuje totiž agresivitu žaludeční kyseliny a zvyšuje tvorbu trávicích šťáv.

Navíc velmi dobře zabírá proti nadýmání a plynatosti. Zázvor je společně s kurkumou považován za jednu z nejsilnějších protizánětlivých potravin. Nejlepší je uvařit si z čajové lžičky nastrouhaného zázvoru čaj. Nebo zkuste pít zázvorovou vodu na lačný žaludek. Nestačíte se divit, co všechno s vaším tělem dokáže

Batáty a slinivka

Batáty zase nápadně připomínají slinivku břišní. A tyto sladké brambory prý dokáží vyrovnat hodnotu glykémie u diabetiků a navíc obsahují velký podíl betakarotenu.

Srdce a rajče

Co srdce? Rozkrojené rajče nám připomíná srdeční komory. Je v nich obsažen lykopen, který slouží jako prevence srdečních chorob. Navíc je dobré rajčata smíchat se zdravým tukem, třeba i avokádem a vše se znásobí. Takže takové guacamole je pro vaše srdce doslova ráj.

Mozek a ořechy

Co nám pomůže na náš mozek? Podobnost je až ohromující. Je to vlašský ořech. Obsahuje hodně omega-3 mastných kyselin, které jsou potřeba k fungování mozku. Dále snižují riziko kardiovaskulárních chorob, artritidy a Alzheimerovy choroby. O tom, jak vlašské ořechy prospívají našemu organismu, jsme psali nedávno.

Krev a červené víno 

Červené víno v té tekuté podobě. Obsahuje hodně antioxydantů a resveratrol. Odborníci tvrdí, že 1-2 decky denně mají pozitivní účinky na kvalitu naší krve, kde zamezují vzniku krevních sraženin. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod