Trápí vás zadržování vody v těle? Rady, jak se problému zbavit přirozenou cestou

 Zdraví 
03. prosince 2018 13:30 / Monika Thomsonová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Zadržování vody v těle není nic příjemného Shutterstock
Zadržování vody v těle není opravdu nic příjemného. Nejvíce trápí ženy v pokročilém stavu těhotenství či staré lidi. Potýkat se s ním však mohou i mladší lidé, které trápí vysoký krevní tlak, nefunkční ledviny, cirhóza, diabetes nebo ledvinové kameny.

Jak přirozeně odvodnit tělo, aniž bychom museli sahat po lécích? Vždy je však nutné zvážit, zda je zadržování vody jen mírné nebo jsou otoky pokročilé, příliš výrazné a omezující. V takovém případě ihned vyhledejte lékařskou pomoc, protože může jít o vážnou diagnózu, která potřebuje okamžitou lékařskou pozornost. Pokud však jde o běžné, mírné zadržování vody v těle, pomůže několik rad.

Vzdejte se soli

Nebo alespoň částečně. Jídla s vysokým obsahem sodíku způsobují zadržování vody v těle, což může vést v konečném důsledku k nepříjemným otokům. Vyhýbejte se přesoleným jídlům, fast foodům, pochutinám a jídlům z konzerv či polotovarům.

Draslík odvodňuje

Osvědčeným minerálem, který se vyplatí při tomto problému zařadit do jídelníčku, je draslík. Jedná se o minerál, který v lidském těle najdeme zejména uvnitř buněk a zajišťuje mnoho funkcí organismu. Proti zadržování vody působí tak, že zvyšuje produkci moči a snižuje množství sodíku v těle.

Pohyb a hydratace

Nezapomínejme ani na pohyb, který je prokazatelným pomocníkem proti nadměrnému zadržování vody v těle. Zkuste se pravidelně hýbat a nezapomínejte na vodu. I když to zní jako vtip, který je postavený na principu nošení dříví do lesa, opak je pravdou. Voda zadržovaná v ledvinách způsobuje dehydrataci a jen zvýšený příjem vody tu přebytečnou odplaví a nedovolí její ukládání. Jak poznáte že vaše tělo zadržuje vodu? Psali jsme v jiném článku.

Které vitaminy a minerály pomáhají?

  • Vitamin B6: Najdeme ho v červeném mase, tuňáku, banánech či hnědé rýži.
  • Vitamin B5, vitamin B1 a vitamin D: Obsaženy jsou v čerstvém ovoci a nízkotučných mléčných výrobcích.
  • Minerální látky: vápník (mléčné výrobky a listová zelenina), hořčík (fíky, mandle, banány, ořechy, tmavá listová zelenina), mangan (řepa, hrách, celozrnné obilniny, luštěniny, ořechy, listová zelenina).

Zkuste bylinky

Jako přírodní diuretikum skvěle fungují některé byliny, například listy pampelišky. S odvodněním organismu může pomoci i petržel, zázvor, přeslička, česnek, fenykl, ostropestřec mariánský, libeček, řebříček, jalovec nebo kopřiva. 

Nezapomeňte, že na zavodňování má obvykle vliv špatná životospráva, nedostatek pohybu nebo některá léčiva, například antidepresiva, hormonální antikoncepce nebo léky na vysoký krevní tlak. Pokud váš problém souvisí s léky, poraďte se s lékařem. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?