Jak udržet svá játra v optimální kondici

 Zdraví 
16. dubna 2019 16:21 / Bronislava Silná
  4
📷
5 fotografií v galerii
Játra zaujímají značnou část břišní dutiny a mají významné funkce Pixabay
Játra jsou orgán, který je pro život nezbytný, a přitom jsou také orgánem nejvíce přetěžovaným. Neuděláte chybu, pokud se budete držet našich doporučení. Ať v rámci očistné kúry nebo jako způsobu života.

Játra mají celou řadu funkcí. Jednou z nich je filtrování škodlivých látek v těle. Odbourávají alkohol, vyrovnávají se s cizorodými chemickými sloučeninami. Přitom musí zajišťovat produkci žluči a mnohé další funkce. Je proto jasné, že čím víc játra zatěžujeme, tím hůř fingují a tím dříve také může dojít k jejich selhání.

Jaterní selhání

Jaterní selhání je krajním projevem. Ohrožuje život člověka. Vnějším projevem může být silné zežloutnutí, ale hlavně jde o to, že játra přestanou plnit svou filtrační úlohu a člověk se prakticky otráví různými produkty chemických procesů v těle, se kterými už si játra přestávají vědět rady.

Řešením bývá jedině transplantace jater či ve vzácnějších případech zahájení tvrdého, játra chránícího režimu, který pomůže tomuto orgánu opět nastartovat své funkce. Játra jsou jako jediný orgán v těle schopna regenerace, takže se někdy mohou stát i úplné zázraky.

Čemu se vyhnout, aby játra byla zdravá

Jak už bylo uvedeno, játra nesnáší alkohol a různé chemikálie. Základní způsob, jak dostat játra do formy a udržet je v ní, je nepít, nekouřit, nevdechovat či nepolykat nějaké chemické sloučeniny. Mnohé volně dostupné léky jsou pro játra toxické. A to se jedná o běžné preparáty proti horečce nebo bolesti. Doporučujeme proto je neužívat zbytečně a vyhnout se vytváření závislostí na těchto lécích. Zkoušejte najít náhradní řešení mezi bylinami či ve zlepšení životosprávy. Ne vždy to je možné, ale v mnoha případech to možné je. Pamatujte, že jen málokdy je problém, pokud si lék vezmete výjimečně, dvakrát do roka při nemoci, ale často je velkým problémem, pokud léky proti bolesti užíváte dvakrát týdně nebo dokonce častěji.

Játrům nedělá dobře smažená strava a přepalované tuky. Upřednostňujte potravu vařenou, dušenou či syrovou. Omezujte tučné produkty. Dopřejte si hlavně potraviny, které neobsahují další přidané chemikálie. Všechna barviva, konzervanty a další součásti potravy mohou působit proti zdraví vašich jater.

Máte-li problémy s játry, dopřejte si i hodně spánku a klidu. Jinak prospěšná pohybová aktivita nedělá játrům dobře, protože se musí vyrovnávat s metabolickými produkty. Nemocní s játry vědí, že se musí vyhýbat námaze, cvičení a dalším aktivitám. Teprve, když nejhorší fáze potíží poleví, vám lékař povolí procházky. Játra se brání i tím, že budete cítit únavu a nebude se vám do ničeho chtít.

Čím játra povzbudit

Játra můžete povzbudit celou řadou potravinových doplňků a zdravých potravin. Určitě jim dělají dobře vitaminy řady B a vitamin C. O významu vitaminů si přečtěte třeba v článku zde.Vysloveně pozitivní účinky má ostropestřec mariánský. Ten dokáže povzbudit i růst nových jaterních buněk. Dopřávejte si ale také grapefruit, česnek, červenou řepu, košťálovou zeleninu a kurkumu. Zelenina zvyšuje produkci jaterních enzymů, kdežto kurkuma působí protizánětlivě a pomáhá játrům v zneškodňování toxinů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod