V houbičce na nádobí je téměř čtyři sta druhů bakterií. Většiny z nich se zbavíte za pomoci mikrovlnky

 Zdraví 
01. března 2020 13:39 / Blanka Štiková
  1
📷
6 fotografií v galerii
V houbičce na nádobí se rychle množí mikroby Pixabay
Houbička na nádobí je zrádnou věcí, která je plná těch nejhorších patogenů z celé vaší domácnosti. Většinu nebezpečných bakterií v houbičce přitom zabije jen velké teplo. Pokud si však myslíte, že stačí mytí nádobí v horké vodě, mýlíte se, to naopak jen pomůže množení dalších bakterií.

Existuje pár triků, jak proti bakteriím v kuchyňské houbičce bojovat. Jaké to jsou, co naopak na patogeny nezabírá a co vlastně může samotné znečištění houbičky způsobit, se dozvíte v tomto článku.

Co jste možná o houbičce nevěděli

Podle odborníků je vůbec jednou z nejšpinavějších věcí v domácnosti právě houbička na nádobí a nejhorší na tom je, že tuto pomůcku máte přímo v kuchyni. Při studii z roku 2017 bylo v houbičce na nádobí nalezeno dokonce neuvěřitelných 362 různých druhů bakterií, které v houbě žily s hustotou 45 miliard na centimetr čtvereční. Houba na mytí nádobí je tedy skutečně prokazatelným inkubátorem patogenních mikroorganismů.

Kde je problém?

Proč jsou houbičky dokonalým místem pro bakterie? Považte sami… Houbičky jsou stále vlhké při pokojové teplotě, to způsobuje, že se v ní rychle množí mikroby. Jde ale také o prostředí, kde se používá. V kuchyni je totiž líhní mikrobů nejen kuchyňský dřez, ale primárním zdrojem patogenních mikroorganismů jsou také třeba syrová vejce, syrové maso či zelenina, se kterými může snadno houbička na nádobí přijít do kontaktu. Patogeny pak přežívají právě v těchto pomůckách na mytí nádobí, neboť právě ty zůstávají dlouho vlhké, a to je pro bakterie zcela ideální.

Co nepomáhá

Může se zdát snadné zabít bakterie v houbičce na nádobí, ale opak je pravdou. Bohužel pro vás bakterie schované v houbě nezabije ani její odmočení v horké vodě či v savu. Podle odborníků tyto bakterie nezabije dokonce ani umytí v myčce na nádobí.

Co zaručeně pomůže

S ohledem na to, že jsou kuchyňské houbičky ideálním místem pro bakterie, je odborníky doporučováno, aby se tito pomocníci měnili pravidelně nejlépe 1x týdně. Ale co zabere na jejich vyčistění od patogenů? V tom se stále odborníci nemohou plně shodnout. Někteří experti tvrdí, že k zabití bakterií v houbičce na nádobí stačí ohřátí v mikrovlnné troubě, neboť ta prý funguje jako domácí sterilizátor. Další odborníci naopak nedoporučují používat houbičky v kuchyni vůbec. Těžko říct, kde je pravda, ale vyzkoušet můžete obojí.

Zázračná mikrovlnka

Tak schválně, věděli jste, že mikrovlnnou troubu můžete použít i na něco jiného než jen na ohřívání potravin? Jakousi netradiční metodu čištění houbičky na nádobí představuje právě mikrovlnka. A proč ji použít? Podle mnohých odborníků se mikrovlnná trouba hodí na udržování houbiček, „drátěnek“ či hadříků na nádobí, neboť má dezinfekční účinek. Ostatně to dokládá i studie amerických vědců z University of Florida v USA, kteří testovali možnosti likvidace patogenů v umělohmotných „drátěnkách“ a nejrůznějších houbách na nádobí pomocí mikrovlnné trouby. Šlo vlastně o to zjistit, zda po ohřátí „drátěnek“ a houbiček v běžné mikrovlnné troubě na pomocnících přežijí viry, bakterie a cizopasní prvoci.

Výsledek byl překvapivý. Testy prokázaly, že pouhé 2 minuty stačí k likvidaci více než 99 % patogenů v pomůckách na nádobí, konkrétně procedura zničila noroviry, virus hepatitidy A, bakterie Escherichia coli, salmonely i parazitického prvoka Giardia. Výjimkou však byly spory Bacillus cereus, ty totiž uhynuly až po 4 minutách v mikrovlnce spuštěné na plný výkon. Proto lze doporučit dobu ohřevu delší než 4 minuty.

A jak vlastně samotný proces zahřívání funguje? Podle odborníků neničí patogenní mikroorganismy samotné mikrovlnné záření, ale teplo vyvíjející se v materiálu, jenž vznikne excitací neboli vybuzením molekul vody a přesně z toho důvodu je vhodné, aby byly sterilizované předměty vlhké. Podle odborníků je použití mikrovlnné trouby na vyčištění pomocníků na nádobí velmi účinným a zároveň levným způsobem sterilizace. Hasiči však tuto metodu sterilizace považují za nebezpečnou a nedoporučují ji.

A jak na čištění v mikrovlnce? Houbičku nejprve namočte a vyždímejte, poté vložte do mikrovlnky. Podle odborníků byste měli ideálně obden dávat houbičku na dobu 5 minut a na maximální výkon do mikrovlnné trouby. To by prý mělo zničit většinu škodlivých bakterií, proto jde snad o nejlepší způsob, jak špinavého pomocníka vyčistit.

Jiná varianta

Pokud se bojíte dát svoji houbičku do mikrovlnky, tak je ještě jiná možnost. Řada odborníků kvůli úplnému eliminování bakterií radí na nádobí používat raději hadříky z mikrovlákna namísto houbiček. Jejich výhodou je, že jsou tenčí, rychleji vysychají a tím se znatelně snižuje možnost růstu bakterií a ke všemu je můžete pravidelně prát v pračce. Volba je samozřejmě na každé hospodyňce, nicméně za zkoušku nikdy nic nedáte. Dále čtěte: Důvody pro nošení či nenošení podprsenky a jaký to má vliv na pevnost prsou.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod