Několik jednoduchých tipů pro štíhlou postavu

 Zdraví 
09. ledna 2021 09:50 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pokud se podaří zhubnout, oželí člověk i část svého šatníku docela rád Pixabay
Zhubnout. To je touha nejen většiny žen, ale stále častěji i mužů. Někomu to připadá jako nedosažitelná meta. Pro většinu lidí však není hubnutí příliš složité. Máme dobré rady.

Tloustnutí je proces, při kterém tělo ukládá přebytečnou energii do tukové tkáně. Abychom zhubli, potřebujeme najít účinný způsob, jak tento tuk zase spotřebovat. Paradoxně je to proces snadnější, než si mnoho lidí myslí.

Strava versus pohyb

Velké debaty se vedou o tom, zda je na hubnutí třeba jít přes pohyb nebo přes stravu. Správné je pochopitelně obojí, ale současně platí, že mnohem větší díl výsledků dosáhneme stravou. Když ovšem člověk zhubne, chce se mu více hýbat, takže může své hubnutí dále podpořit. Důraz na stravu neznamená, že by byl pohyb zbytečný. Bez pohybu bychom nemohli vůbec existovat. Ale současně energie, kterou bychom museli vynaložit, abychom zhubli třeba jeden kilogram díky pohybu, by byla neúměrně vysoká. U silnějších lidí by navíc snaha o větší pohybovou aktivitu mohla vést i k poškození kloubů či jiných částí pohybového aparátu. Začněte proto stravou a pohyb postupně přidávejte.

Strava pro hubnutí

Zmapujte si svá jídla během dne. Spočítejte, kolik toho vlastně sníte. Zamyslete se nad složením stravy. Jestliže ujíždíte na sladkém, pokud preferujete různé výrobky z mouky, jestliže jíte stále mnoho knedlíků či těstovin, je pomoc docela jednoduchá. Podle svých možností snižte tyto dávky a nahraďte je zeleninou. Když nezdravé přílohy vypustíte úplně, žádná škoda. Jestliže se ale na to necítíte, stačí je omezit. Místo čtyř knedlíků si dejte dva a dojezte se zeleninovým salátem. Pokud sladíte nápoje, přestaňte s tím. Jestliže pijete slazené bublinkové nápoje, okamžitě je vypusťte. Pokud se bez sycených nápojů neobejdete, přidejte do sodovky trochu citronové šťávy. Preferujte vodu, čaj černý a zejména zelený, který urychluje spalování. Aniž změníte cokoliv jiného, touto úpravou zhubnete několik kilo během dvou či tří měsíců.

Vyhněte se průmyslově připravovaným potravinám. Výrobci je dochucují tak, aby vás nutili k přejídání. Soustřeďte se na kvalitní domácí stravu. Jestliže si ze závažných důvodů nemůžete připravit jídlo sami, dejte přednost pokrmům, které jsou zdravé, bez éček a různých jiných dochucovadel. Sladkou chuť hledejte v potravinách přirozeně sladkých. Místo dortu si dejte kousek ovoce. Uvidíte obrovské změny v poměrně krátkém čase.

Pohyb pro spalování tuků

Abyste podpořili spalování tuků pomocí pohybu, není třeba, abyste se doslova zničili v posilovně. Je třeba se pohybovat v aerobním pásmu. To je definováno obvykle rozpětím 55 až 70 procent maximální tepové frekvence. U více aktivních jedinců může být horní hranice až 80 procent. Tepové maximum se přitom pro různá věková pásma liší. Ve věku 20 až 30 let je vaše aerobní pásmo zhruba 98–146 tepů. Ve věku 31 až 40 to je asi 93–138 tepů. O dekádu později pak 88–131 tepů. Mezi padesáti lety a šedesáti lety je to 83–123. Nad šedesát let potom 78–116 tepů za minutu. Jakmile hodnota tepové frekvence stoupá, znamená to, že se tělu nedostává kyslík. Jste sice schopni nějakou dobu výkon podávat, ale nespalujete při tom tuky. Následně budete trpět značnými bolestmi svalů, které budou plné kyseliny mléčné. Současně platí, že aerobní aktivita je taková, která vás přinutí pořádně dýchat, zvedne vám tepovou frekvenci do výše uvedených mezí a trvá alespoň patnáct minut. Může jít i o svižnou procházku. Pokud nemáte měřič tepu, snadno poznáte aerobní zónu podle toho, že můžete mluvit, stačí vám ještě dýchat nosem, ale současně se zpotíte a cítíte silnější tlukot srdce. Navíc můžete spojit příjemné s užitečným. V tomto článku se dozvíte, že můžete zhubnout i při domácím gruntování.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod