Jak poznat rozdíl mezi pocitem smutku a depresí

 Zdraví 
08. února 2021 16:25 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Depresemi trpí stále více lidí Pixabay
Deprese je jednou z nejčastěji prožívaných duševních chorob a trpí jí stále více lidí. Ale navzdory četnosti, s jakou se vyskytuje, může být pro některé lidi obtížné zjistit, zda skutečně trpí záchvatem deprese, nebo zda jen prožívají fázi smutku.

Od loňského roku, kdy se naše životy obrátily vzhůru nohama v důsledku pandemie koronaviru, se počet lidí s duševními problémy prudce zvýšil. A není se co divit. Izolace, strach a stres obklopující nejistotu si vždy vyžádají svou daň.

Ale jak poznáme, že jsme jen smutní, nebo kdy jsme v depresi, kterou je třeba řešit? Smutek je emoce, kterou nelze přehlédnout, ale není to totéž, jako být v depresi.

"Deprese je jedním z běžně se vyskytujících problémů duševního zdraví, který se vyznačuje neustálým pocitem smutku a je velmi odlišný od přechodného stavu takzvaně bez nálady,“ říká psycholog Mark Winwood. "Lidé trpící depresí často zažívají intenzivní pocity viny, nízké sebeúcty a špatné energie a koncentrace, což může mít vážný dopad na jejich každodenní život. Také mnozí z těch,kdo trpí depresí, věří, že jsou sami, koho to postihlo, ale ve skutečnosti tomu tak není.“ 

Když jste smutní, máte tak nějak bezútěšný pohled na mnoho oblastí vašeho života, ale pokud máte depresi, zažijete řadu vážnějších příznaků. A příznaky deprese lze rozdělit do tří kategorií.

Myšlenky a pocity

Nedostatek sebevědomí a sebeúcty, náhlá zapomnětlivost, problémy s koncentrací a nebo nerozhodnost, negativní myšlení, pohled na život jako na zbytečnou věc, sebevražedné myšlenky, neustálý pocit viny, pocit bezcennosti, nízká sexuální touha,
podrážděnost, izolace, bez zájmu o věci ve svém životě, včetně koníčků.

Chování

Stranění se ostatních, problémy při mluvení s lidmi, pravidelný pláč, vyhýbání se obvykle příjemným aktivitám nebo společenským událostem, sebepoškozování, spánek a jídlo v mnohem větším, nebo naopak menším množství než obvykle, nadužívání alkoholu, tabáku nebo drog.

Fyzické příznaky

Náhlé zvýšení nebo ztráta chuti k jídlu, ztráta sexuální touhy a nedostatek zájmu o sex,
nedostatek energie, zvýšený pocit bolesti, zácpa, narušené spánkového vzorce, změny menstruačního cyklu u žen.

Ale pozor. Abyste se mohli považovat za depresivní, nemusíte zažívat všechny tyto příznaky. Ve skutečnosti stačí, když máte jen některé z nich. "Pokud máte pocit, že zažíváte čtyři nebo více z těchto příznaků denně po dobu delší než dva týdny, je pravděpodobné, že žijete s depresivní náladou, a doporučil bych navštívit svého praktického lékaře, abyste o těchto příznacích dále diskutovali,“ doporučuje Winwood. Dále čtěte: Tipy, jak proměnit prokrastinaci na prekrastinaci aneb řekněte stop odsouvání úkolů a povinností.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod