Ignorovat signály těla se nevyplácí. V případě žlutého očního bělma vám může jít o život

 Zdraví 
28. května 2021 08:38 / Ema Maxová
  0
📷
2 fotografie v galerii
Játra jsou mimořádně důležitým orgánem Depositphotos
Pokud je s vámi něco v nepořádku, obvykle tělo vysílá celou řadu signálů. Lidé je mají tendenci přehlížet, čímž si ale ubližují. Mezi signály, které je třeba brát obzvláště vážně, patří i nažloutlé oční bělmo. Tělo se vám tím snaží říct, že máte potíže s játry.

Játra v těle odvádějí tvrdou práci. Fungují jako jakýsi filtr, přes který procházejí všechny životně důležité i nebezpečné látky, které se dostanou do našeho těla. Podílejí se na metabolismu cukrů, vytvářejí žluč, čímž se podílejí na metabolismu tuků, ale také vytvářejí enzymy, hormony, bílkoviny atd., uvolňují do krevního oběhu vitaminy a minerály, odbourávají škodlivé a jedovaté látky, které se dostanou do našeho těla, a filtrují škodlivé látky, jež jsou produktem metabolismu. Bez dobře fungujících jater se nedá žít. Nejzávažnější zdravotní komplikací je jejich selhání.

Pokud jsou játra poškozena nebo jinak nemocná, může to vést až k velmi závažným zdravotním potížím. Na druhou stranu mají játra obrovskou regenerační schopnost a i odumřelé veké části tohoto orgánu mají šanci dorůst, uzdravit se a být znovu plně funkční. Je třeba ale včas zahájit léčbu. Mezi nejčastější příznaky toho, že s játry není něco v pořádku, patří žloutenka, únava i pokles sexuální touhy. A jaké jsou další signály?

  • žloutenka
  • tmavý odstín moči
  • únava
  • nadýmání
  • svědění pokožky
  • krvácení do střev
  • pokles sexuální touhy
  • pavoučkové névy
  • ztráta váhy

Onemocnění jater

Za závažné je považováno prakticky jakékoliv onemocnění jater. Ta mohou být postižena zánětem, jehož příčinou jsou viry (např. virová hepatitida neboli žloutenka typu A-F, infekční mononukleóza) nebo autoimunitní procesy (tělo vytváří protilátky proti vlastním buňkám).

Poměrně častá jsou toxická poškození jater. A to především nadměrnou konzumací alkoholu, otravou jedovatými houbami, chemikáliemi nebo některými léky (při jejich předávkování nebo nevhodném použití např. u rizikových osob). Játra mohou být postižena také nezhoubným (např. cysty, adenomy) nebo zhoubným nádorovým onemocněním. Zhoubné nádory jater nezřídka souvisejí s jejich poškozením cirhózou.

Specifickou skupinu onemocnění jater tvoří vrozené či získané poruchy související s výživou a metabolismem. Jedná se např. o jaterní steatózu (tzv. ztukovatění), kdy se v játrech hromadí tukové částice, nebo hemochromatózu způsobenou nadměrným ukládáním železa v játrech.

Signály, které není radno podceňovat

Žluté zbarvení bělma či kůže

Při poškození jater dochází k poruše odbourávání bilirubinu, který vzniká při rozpadu červených krvinek. Jeho ukládáním do kůže, sliznic a očního bělma dochází k jejich žlutavému zbarvení. Nažloutlé zbarvení mohou mít také nehty.

Svědivá pokožka

Ukládáním toxinů v kůži dochází k pocitům svědění, ale také k zvýšené citlivosti vůči slunečnímu záření. Ve zvýšené míře se může objevit akné, různé ekzémy či další kožní problémy.

Tmavá moč

Výše zmíněný bilirubin se dostává ve zvýšené míře ledvinami do moči, kde způsobuje její tmavé zbarvení.

Trávicí potíže

Játra jsou velmi důležitá pro správné trávení, při poruše jejich funkce se objevuje nadýmání, bolesti břicha a křeče v žaludku. Někdy také dochází k nepříjemnému pálení žáhy. Později se může přidat i zvracení či nechutenství. Porucha trávení a zpracování živin vede často ke ztrátám na váze.

Únava

Mnoho lidí s jaterním onemocněním si stěžuje na pocit malátnosti, poruchy pozornosti a únavu. Pokud jste tedy unavení i po dostatečně dlouhém odpočinku, měli byste vyhledat lékaře. Problém s játry se může projevovat i střídáním nálad.

Krev ve stolici

Játra produkují bílkoviny, které jsou důležité pro srážení krve. Při poruše tohoto mechanismu je typickým příznakem krev ve stolici, ale i projevy chudokrevnosti.

Pavoučkové névy

Nedostatečným odbouráváním hormonu estrogenu vznikají malé „pavoučkové“ cévy v podkoží, typicky na obličeji a na horní polovině hrudníku.

Bolest

Problémy s játry mohou naznačovat i bolesti, nejčastěji v horní oblasti břicha, případně v podbřišku. Objevit se mohou otoky způsobené nahromaděním tekutiny v břišní dutině. Projevem nesprávně fungující jater bývají i chronické bolesti hlavy, svalů nebo kloubů. Choroby jater léčí mimo jiné i ostropestřec mariánský, o kterém jsme více psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod