Kožené rukavice vám dodají šmrnc. Správnou péčí jim můžete prodloužit životnost

 Móda 
09. prosince 2017 16:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kožené rukavice sluší každé ženě Pixabay
S nástupem zimy je čas nasadit si na ruce rukavice. Pokud zvolíte kožené, budete vypadat elegantně a šik. I když se to možná zdá být jednoduché, je třeba se dobře zamyslet nejen nad výběrem kožených rukavic, ale také je nutné o tento módní doplněk náležitě pečovat. Poradíme, jak se ve světě rukavic neztratit.

Než si vůbec kožené rukavice pořídíte, ujasněte si, k jakému účelu je budete používat. I podle toho je pak nutné zvolit druh materiálu. Například jehnětina je vhodná na luxusní jemné rukavice, kozina je zase vhodná na pánskou rukavici, která má vydržet i hrubší zacházení a z jelení kůže, což je silnější materiál, který se velice dobře přizpůsobí ruce, bývají opravdu luxusní rukavice (obzvláště ty ručně šité). V zimě kromě rukavic nezapomeňte ani na pokrývku hlavy. O tom, jak vybrat tu správnou, jsme psali zde.

Jak určit velikost rukavic

Neméně důležitou součástí výběru rukavic je určení správné velikosti. Při zkoušení velikosti začněte velikostí větší a jděte dolů až k velikosti, která opravdu „sedí“.

Někdy se může stát, že máte delší prsty v poměru k šířce dlaně. Rukavice, které vycházejí z obvyklých poměrů, pak nemusejí sedět. Pokud jsou prsty delší, tak může zákazník koupit rukavice větší, prsty sedí dobře, ale v dlaňové části jsou rukavice volné. Je pak otázkou, zda není lepší si připlatit a nechat si rukavice udělat na zakázku s prodlouženými prsty. Při správné péči vám takové rukavice vydrží řadu let.

Podobně je to v případě kratších prstů a širší dlaně. Tam se musí rukavice vybrat podle šíře dlaně a prsty jsou pak dlouhé - jednak to pěkně nevypadá a ještě se v rukavicích člověk špatně cítí, protože přečnívající špičky prstů mohou překážet při ovládání čehokoliv.

Jak rukavicím prodloužit životnost

Rukavice, a to zejména z jemných jehnětin a uzavřeného střihu, navlékejte opatrně, aby nedošlo k roztržení materiálu. Pokud mají rukavice rozparek, nenavlékejte tažením za rukavice v blízkosti tohoto rozparku, protože při špatném navlékání rukavic je špička rozparku náchylná k roztržení.

Rukavice z usní by se neměly promáčet. Pokud k tomu již dojde, otřete je hadříkem a sušte je mimo tepelné zdroje volně při pokojové teplotě.

Rukavice pravidelně impregnujte proti vlhkosti a nečistotám, hlavně světlé barvy doporučují odborníci impregnovat před prvním použitím.

K čištění a ochraně rukavic si v obchodě pořiďte speciální přípravky na koženou galanterii.

Rukavice s rozsáhlejším znečištěním předejte do rukou odborníka.

Nepoužívejte krémy na obuv. Mají jiné vlastnosti a obsahují látky, které by mohly rukavičkářskou useň poškodit.

Skladujte rukavice tak, aby nedocházelo k jejich deformaci, například v krabičkách, v nichž se rukavice běžně prodávají.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve