Silonové punčochy: Pravidla jejich nošení i péče o ně

 Móda 
26. října 2017 13:13 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Punčochy doprovází ženy už hezkou řadu let Shutterstock
Punčochy patří do dámského šatníku od nepaměti. Venkovní teploty jsou už dost nízko, a proto je zcela přirozené, že bez punčošek by to prostě nešlo. Znáte však pravidla, kterých se při nošení silonek držet? Víte, jak prát punčochy a punčocháče?

Punčochy náleží k výbavě každé správné dámy. Marná sláva, s nahýma nohama nebudete nikdy působit tak elegantně a distingovaně jako v tenkých silonových punčocháčích. Jaká jsou teda zlatá pravidla, kterých byste se měli při nošení silonek držet?

Na ples jako princezna

I když je toto pravidlo ženami hojně porušováno, k jakékoliv formální záležitosti (a tou ples bezpochyby je), byste si měli punčocháče vzít. Bosé nohy na společenské akci jsou prostě nepřijatelné. S tím souvisí také výběr vhodné obuvi. K lodičkám se punčochy hodí bez diskuzí, ovšem vášně vyvolávají páskové sandálky. Právě ty si, společenským pravidlům navzdory, vybojovaly své místo mezi společenskou obuví. I když přísně vzato jsou taktéž nepřípustné, protože ukazují prsty na nohou.

Silonky vs. sandálky

Když se na plese rozhlédnete kolem sebe, jsou sandálky v početní převaze a silonky do nich nosí jen málokterá žena. Znalci etikety skřípou zuby, účastnice internetových diskuzí vehementně brání své nožky opálené ze solária, které chtějí na plese ukázat a ne schovávat do silonek. Pravdou zůstává, že i do titěrných střevíčků byste silonky nosit měli. Samozřejmě ne ty klasické, ale bez zesílené špičky a paty. Vyrábějí se tak tenké, že jsou i v otevřených botách takřka neviditelné. Pokud se obáváte, že vám někdo ve víru tance na nohu šlápne a silonky roztrhne, přibalte si do kabelky náhradní. 

A co v zaměstnání?

Pokud pracujete na pozici, kde se účastníte obchodních jednání a obědů či večeří, jsou pro vás silonky povinností. Výhodou je, že je můžete vyměnit za samodržící punčochy, a tak si například v horkých letních dnech ulevit. Během běžného pracovního dne, kdy vás žádné formality nečekají, silonky nosit nemusíte. Předpokládá se ovšem, že budete mít sukni alespoň po kolena.

Příprava pro obléknutí silonek

„Připraveným štěstí přeje!” A u silonek to platí dvojnásob, jdeme na to: 
1. Upravte si nehty na rukou i na nohou.
2. Oholte si nohy. 
3. Použijte na ruce hydratační krém. 
4. Odložte všechny šperky, kterými byste mohli punčochy při oblékání zničit. 
 
Ruku na srdce, kolikrát za život jste si už silonky oblékli špatnou stranou? Této maličkosti věnujte pozornost. Když se budete do punčoch soukat dvakrát, získáte kromě pěkně rudé barvy v obličeji také dvakrát větší šanci na oko. 

Jde se na věc

Zvládnete balancovat na jedné noze? Pokud ano, punčochy si nasaďte ve stoje. Hezky si při tom posílíte střed těla. Váš trenér ve fitku poskočí radostí, až mu to povíte. Pokud balanc nepatří mezi vaše silné stránky, posaďte se. Jednu nohavici punčoch si narolujte na ruku a zase ji stáhněte dolů. Do špičky silonek vložte prstíky u nohou a opatrně punčochy vytáhněte nahoru na stehno. Otřete pot z čela, nejtěžší část jste právě zvládli. Teď samozřejmě ještě druhá noha. Nakonec se přesvědčte, zda je pata a špička na svém místě. Silonky si nezapomeňte vytáhnout až k pasu. 

Jak udržovat punčochy

Nositelky punčochové zboží se dělí na dva tábory. Jedny tvrdošíjně trvají na ručním praní, druhé perou punčocháče běžně v pračce. Kde je pravda? Dobrá zpráva je, že si ruční praní můžete skutečně ušetřit. Při praní v pračce však musíte dodržet následující pravidla:
• punčochové zboží perte vždy v pracím sáčku, aby se nezatrhlo o buben pračky nebo jiné prádlo
• perte ho v programu na jemné či ruční praní a na maximálně 30 °C
• používejte tekuté prací prostředky, které na oblečení nenechávají zbytky
• nepoužívejte aviváž (obzvlášť u samodržících punčoch)
• punčochové zboží nikdy nesušte v sušičce ani na topení

Tělové nebo černé silonky?

Etiketa nedovoluje chodit do společnosti bez punčoch, ale nikde ale není řečeno, že ty punčochy musí být tělové. Tělové silonky se už dávno nenosí. Ve světě se přestaly nosit už v roce 1995! Ano, čtete správně. Už více než před dvaceti lety. Černé punčochy jsou sázkou na jistotu. Hodí se téměř ke všemu. V závislosti na dané události volte jejich průhlednost.

Barevné punčochy jsou vhodné pro odvážné povahy a vyžadují dávku citu. Doporučujeme volit takové, co budou ladit s celkovým outfitem. Vzory jsou vhodné pro štíhlé a dlouhé nohy. Raději volte střídmější vzhled punčoch, ať nepůsobíte vulgárně. Zejména v kombinaci s mini by to bylo obzvlášť nebezpečné.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47