Jak správně vybrat dioptrické brýle

 Ostatní 
03. října 2017 14:28 / redakce
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při výběru dioptrických brýlí by lidé měli dbát na velikost obrub, tvar obličeje a další aspekty. Shutterstock
Vybrat si správné dioptrické brýle není úplně jednoduché. Člověk by měl vzít v potaz například tvar obličeje, velikost obrouček a podobně. O něco složitější je pak výběr pro alergiky, ti navíc musejí brát ohled i na materiál, ze kterého jsou brýle vyrobeny.

Nosit brýle už dávno není ostuda, naopak, i ti, kteří je nepotřebují, si je pořizují. Brýle se totiž staly módním doplňkem. Jak si ale ty správné trendy obroučky vybrat? Máme pro vás seznam nejčastějších chyb, kterých se lidé při výběru brýlí dopouštějí.

1. Špatná velikost obruby

Vlastníte-li již nějaké dioptrické brýle, bude pro vás výběr nových brýlí snažší. Máte-li starší brýle, které vám perfektně sedí, podívejte se na jejich stranici z vnitřní strany. Tam naleznete čísla, která představují rozměry vašich současných brýlí.

Na co si dát pozor při výběru velikosti brýlí?

  • Brýle by neměly být širší než jsou licní kosti.
  • Oko by mělo být umístěno relativně na středu očnice.
  • Obruba by měla sedět maximálně v úrovni obočí, nejlépe o trochu níže.
  • Výšku posazení brýlí na nose si můžete přizpůsobit pomocí roztažení a nebo stažení nosníků na brýlích, které jsou k tomu uzpůsobené.
  • Spodní část obruby by se neměla dotýkat pokožky tváře.

2. Špatně zvolený rám vzhledem k dioptriím

Obruby vždy vybírejte také s ohledem na počet dioptrií. Vyberete-li špatně velikost obruby, mohou brýle padat nebo naopak tlačit ve spáncích.

Vyšší minusové dioptrické hodnoty

Pokud máte vyšší mínusové dioptrie (více jak – 3,5 dioptrie), vyberte raději celorám nebo obrubu, která je po okrajích zakrytá rámem.  Mínusové čočky jsou po okraji tím silnější, čím jsou vyšší dioptrie. Zvolte buď vhodný rám nebo ještě lépe - zvolte ztenčené čočky.

Vyšší plusové dioptrické hodnoty

Pro vyšší plusové dioptrie (více jak + 3,5), volte obrubu s co nejmenší očnicí. Pokud jsou očnice velké, silná středová část čočky je v brýlové obrubě také velká a nepůsobí esteticky dobře, vytváří efekt velkých očí. Pro vyšší dioptrie je samozřejmě lepší volit ztenčené čočky.

3. Typ a materiál neodpovídá zátěži

Obruby se vyrábí z řady materiálů jako plast, titan, ocel a z dalších kovů, a to ve třech základních typech.

Celorám

Rám očnice je po celém obvodu brýlového skla, je jediným typem, do kterého je možné pohodlně vsadit minerální brýlová skla. Obruby typu celorám hrají na tváři dominantní roli, dokážete nimi vytvořit zcela nový výraz vaší tváře nebo vám pomohou dotvořit a zvýraznit váš styl. Celoobrubové brýle představují největší ochranu skel.

Přednostmi celorámu jsou pevnost, stálost formy, výborná ochrana brýlových čoček před poškozením na okraji – riziko poškození čočky je minimalizováno. Mezi nedostatky může někdo řadit vyšší hmotnost, nápadnost a ohraničení zorného pole.

Polorám

V porovnání s celorámem chybí rám v dolní (nebo horní) části očnice. Poloobruby představují kompromis mezi celoobrubami a bezrámečkovými brýlemi. Tento typ brýlí se doporučuje, pokud jen mírně chcete zvýraznit tvar vaší tváře.

Předností je menší nápadnost, nižší váha a i přes chybějící část očnice jejich dostatečná pevnost. Naopak nevýhodou je, že spodní okraj čočky není chráněn.

Bezrámové (vrtané) brýle

Brýlové čočky tvoří spojovací článek mezi stranicemi a nosníkem, které jsou zde připevněny pomocí šroubků.

Hlavní předností těchto brýlí je to, že jsou velmi elegantní, jemné, lehké, nenápadné. Nevýhodou je, že tento typ obruby je velice citlivý na nesprávnou manipulaci – je nutné brýle sundávat i nasazovat zásadně oběma rukama a nezbytným doplňkem musí být tvrdé pouzdro na brýle.

Brýle pro alergiky

Ve volbě materiálů brýlových obrub je třeba brát ohled na alergie. V případě alergie na kov jsou vhodné obruby z titanu nebo kov bez příměsi niklu. Dříve byli alergici odkázáni pouze na plastové obruby nebo obruby s plastovými stranicemi, dnes je však na trhu široká nabídka obrub z antialergických materiálů. Při alergiích na změkčovadla v plastech naopak zvolte kovovou obrubu. Proti plastovým mají kovové obroučky tu výhodu, že jsou pevnější a odolnější vůči rozbití. Také mají nastavitelné nosníky.

Základní povrchové úpravy čoček

Ať už máte předepsané brýle pro celodenní nošení nebo jen brýle na čtení, neměly by na čočkách chybět povrchové úpravy – tvrzení a antireflex.

  • Tvrzení - povrchová úprava, která se používá na plastové čočky, snižuje náchylnost povrchu čočky poškrábáním.
  • Antireflex - snižuje únavu a bolesti očí, hlavy, zvyšuje ostrost a kvalitu vidění, zvyšuje propustnost viditelného světla, ostraňuje odrazy a odlesky z obou ploch čočky, zvyšuje estetický vzhled brýlí.

4. Výběr obrub neodpovídá osobnosti nositele

Při výběru brýlí není důležitý pouze vzhled, ale i výběr podle vašeho životního stylu nebo podle toho, zda chcete, aby si vašich nových brýlí všimlo okolí či nikoliv.

Přemýšlejte, kam budete brýle nosit

Brýle jako doplněk mohou podstatně změnit výraz obličeje. S ohledem právě na pracovní prostředí je důležité si uvědomit, v jaké oblasti působíte a jaké je vaše zaměstnání. Jiný vzhled brýlí je vhodný pro pracovní a studijní aktivity, jiné brýle na sport a volný čas. U brýlí do práce půjde většinou o image, bývají proto usedlejší. U brýlí na sport zase více záleží na materiálu a odolnosti proti nárazům. Jako brýle pro volný čas je možné zvolit i odvážnější módní výstřelek.

5. Tvar brýlí neodpovídá typu obličeje

Běžně je k dispozici nepřeberné množství brýlí různých tvarů, velikostí a barev. Jak vybrat ty správné, které budou slušet a ladit s tvarem obličeje? Správný tvar a velikost brýlí dokáže tváři pomoci vyzvednout její kvality a naopak. Je lepší zkoušet brýle se sepnutými vlasy. Vynikne tak tvar obličeje a vyhnete se klamu, který může ovlivnit vaše rozhodnutí.

Oválný tvar obličeje

Delší a užší obličej, čelo a čelist téměř stejně vysoké, výraznější licní kosti. Pro oválný obličej se brýle vybírají celkem jednoduše – budete vypadat skvěle v jakémkoliv typu brýlí.

  • Typy brýlí můžete měnit podle toho, jaký dojem plánujete zanechat – hranaté brýle dodávají obličeji tvrdost a kulaté spíše změkčují rysy vaší tváře.
  • Nejvíce budou slušet brýle podlouhlé a oblé s nenápadnými detaily, které ladí s tvarem obličeje, nebojte se experimentovat, vyzkoušet můžete i neobvyklé tvary.
  • Nevhodné mohou být malé kulaté brýle nebo brýle příliš úzké.

Trojúhelníkový tvar obličeje

Velké čelo, jemné licní kosti, ostrá brada.

  • sluší vám oválné nebo pravoúhlé tvary, které vyzvednou horní část obličeje
  • vyvarujte se rámů, které by napodobovaly tvar vaší tváře (s širší horní částí)

Čtvercový tvar obličeje

Tvář se vyznačuje ostrými, hranatými rysy s vystouplými licními kostmi a širokou čelistí.

  • sluší vám oválné brýle, které zjemní hranaté rysy v obličeji
  • zajímavé mohou být asymetrické tvary, které naruší goemetrický tvar tváře a nebo podlouhlé brýle bez obrouček
  • pozor na obruby obdélníkových tvarů s ostrými rohy, zbytečně byste tak zvýraznili ostré rysy a vypadali přísně 

Kulatý tvar obličeje

Charakteristické jsou plné tváře a zaoblené linie

  • u tohoto tvaru je důležité, aby se pomocí obrouček trochu protáhl
  • aby se zmírnila oblost obličeje, měli byste vybírat hranaté a geometrické tvary obrub, nejlépe spolu s výraznými tvary nebo barvami stranic. Vyhněte se kulatým obrubám, které obličej ještě více zaoblí.

6. Nevhodně zvolená barva brýlové obruby

Každý rok jsou in jiné barvy. Výstřední barvy jsou sexy, neokoukané, ale také vás mohou dříve omrzet a hůře se kombinují s oblečením. Barva obruby by měla vycházet z toho, k jakým účelům brýle používáte. Jsou pro vás brýle krásný módní doplněk? Potom neváhejte a zkuste i výstřední barvy, které váš obličej rozsvítí. Kupujete si brýle na delší období a nemáte je jako doplněk na sezónu? Kombinujte barevnost i s vaším šatníkem. Pokud máte určitou oblíbenou barvu, kterou rádi nosíte, zvolte barvu obruby, která bude ve stejné barvě nebo k ní bude ladit.

Správně zvolená barva může vycházet z toho, jaký jste typ

  • Letní typ – jemně žlutá až zlatavá kůže, modré oči, zlato-blonďaté, zrzavé či popelavé vlasy. Budou vám slušet odstíny se šedou barvou. Ideální je šedomodrá, šedá, vínová, smaragdově zelená, starorůžová nebo fialková.
  • Zimní typ – pleť růžová nebo olivová, hnědé oči, hnědé, plavé a černé vlasy. Patří sem typ Sněhurky a jižanský typ. Vybírejte všechny jasné, studené barvy a výrazné barevné kontrasty, které by na ostatních typech vypadaly příliš tvrdě. Zimní typy mohou volit chladné odstíny s namodralým nádechem, ale i neonové barvy. Ideální tóny jsou jedlová zeleň, sytě červená, královská modrá, citronově žlutá, vínová, bílá. Slušet vám bude i černá barva.
  • Podzimní typ – světlá slonovinová, zlatobéžová, broskvová pleť. Tomuto typu sluší ostře oranžová barva. Vhodné jsou barvy podzimního listí, ideálně se žlutým spodním podtónem. Slušivá je olivová, khaki, rezavě-hnědá, žlutá, béžová i písková.
  • Jarní typ – pleť světlá se zlatavým nádechem, narůžovělá, broskvový odstín. Vybírejte mezi světlými až středně tmavými barvami se žlutým podtónem. Ideální je meruňková, zlato-béžová, hráškově zelená, korálová nebo zlatohnědá.
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47