Návod na výrobu domácího mýdla. Výborný tip na vánoční dárek!
Pokud si chcete své přírodní mýdlo vytvořit doma, budete potřebovat:
váhu, teploměr, nerezové hrnce, ponorný mixér, krabici (formu), gumové rukavice a odhodlání a ...
(cca 10-12 kostek á 100 g):
- 500 g olivového oleje
- 300 g kokosového oleje
- 200 g palmového oleje
- 380 g/ml destilované vody
- 143 g hydroxidu sodného (NAOH) při 5 % přetučnění
- 1 ml extraktu z grepového jádra (je to přírodní konzervant a není zcela nutný)
- přírodní esence, pokud chcete, aby mýdlo vonělo
- a bylinky či koření
Postup:
1. Připravíme roztok hydroxidu sodného: Hydroxid sodný je nebezpečný, celou dobu máme rukavice a nejlépe i brýle. Do sklenice odvážíme 140 g hydroxidu sodného a do hrnce nalijeme 380 ml destilované vody. Do vody opatrně vmícháme hydroxid, ne naopak. Během rozpouštění se voda zahřeje asi na 90°C. V místnosti musíme pořádně větráme a snažíme se výpary z roztoku nedýchat. Poté teplotu snížíme nebo vypneme, aby byla jen na 30 - 40°C.
2. Připravíme olejovou hmotu: Na mírném ohni rozpustíme tuky - nejprve pevné tuky a následně k nim přidáme oleje. Máme-li jen oleje, tak je jen lehce na 30 - 40°C zahřejeme.
3. Smíchání olejů a hydroxidu: V další fázi, která je někdy označována jako zmýdelnění, smícháme první roztok a olejovou hmotu. Důležité je, aby obě hmoty měly podobnou teplotu. Začneme směs mixovat, dokud nezhoustne a nezačnou se objevovat na povrchu bublinky. Místo mixéru můžeme jen míchat, ale tato práce je zdlouhavá.
4. Přidání dalších látek: Teď můžeme použít různé látky, které mýdlo vylepší. Můžeme použít bylinky, květiny, kávu, vonné oleje, atp. Směs pořádně promícháme.
5. Nalévání do formiček: Směs můžeme nalít do formy, na plech, formiček, atp. Někteří dávají do větších forem i papír na pečení, ať jde pak s mýdlem lépe manipulovat, ale není to nutné. Pokud chceme mít mýdla pěkně ozdobená, můžeme dát na dno formy nebo formičky kvítek, oříšek či cokoliv a až poté to zalít mýdlem. Den až dva necháme tuhnout při pokojové teplotě. Můžeme tam vyrazit i značku, až bude částečně tuhé.
6. Krájení mýdla: Máme-li ztuhnuté mýdlo ve větší formě, tak jej vyklopíme a nakrájíme na požadovanou velikost. Také mýdla z menších formiček vyklopíme.
7. Zrání mýdla: Mýdlo ještě musí zrát nejméně 4 týdny v dobře větrané místnosti. Během této doby se louh zneutralizuje a sníží se pH.
Mýdlo můžete použít nejen na umývání, ale i na praní.