Máte doma cholerika? Dá se s ním naučit žít

 Vztahy 
17. ledna 2018 09:28 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
Cholerici se během chvíle promění z pohodáře na zuřivce Shutterstock
Jak to bylo krásné, když jste byli bláznivě zamilovaní. Až do toho okamžiku, kdy přišla první větší hádka a váš drahý se ukázal v tom pravém světle. A vy najednou zjistíte, že máte doma cholerika. Dá se vůbec s takovým partnerem, který má výbuchy vzteku, žít? Dá, ale musíte se to naučit.

Bývají to usměvaví a pohodoví lidé. Ale jen do té chvíle, než je něco rozčílí. To pak vybuchnou, nadávají, křičí, rozbíjejí věci. A během chvíle zase o ničem neví. Pokud tato míra výbušnosti nenese s sebou prvky agresivity či domácího násilí, lze s takovým člověkem strávit i vcelku šťastný i spokojený život. I když to není zrovna jednoduché. V první řadě si musíte uvědomit, zda takového člověka milujete natolik, že s ním chcete být i za tuto cenu. Pokud jste si odpověděli kladně, tak si čtěte dál následující řádky.

Typ člověka

Cholerik je člověk, který je dynamický a výbušný. Bývá věčně nespokojený a jediný názor a čin, který je správný, je ten jeho. Na druhou stranu tito lidé mají i kladné stránky. Bývají rozhodní, dokáží vše rychle a bez váhání vyřešit, čímž mnohdy dosahují vytyčených cílů. Cholerici umí ovládnout své emoce, když k tomu mají dobrý důvod. Budou si lépe rozumět s ženami, které jsou spíše submisivní a nepotřebují se hádat o poslední slovo.

Neslyšet, nevidět, nevnímat

Pokud doma cholerika máte, je dobré si uvědomit, na co je citlivý, zbytečně ho nedráždit, naopak v něm podporovat kladné vlastnosti. Pokud se už váš partner začne rozčilovat a rudnout, pokuste se zachovat co největší klid. Uvědomte si, že pokud už několik desítek let žije se svojí povahou, těžko ji budete nějak radikálně měnit a toto je jeho způsob, jak se vypořádat se stresem nebo špatnou náladou. Rozhodně si jej ještě více nedobírejte, neutahujte si z něj, nebo ještě více přilijete olej do ohně. Takže v tomto případě, jestli váš partner nebo i partnerka opět vybuchne, mlčte, nereagujte, odejděte dělat nějakou činnost a čekejte, než bouře přejde. Stoprocentně ho to přejde rychleji, než kdybyste se s ním hádala. Vyzkoušet můžete také jednu z reakcí, které vzteklouna odzbrojí. Více jsme o tomto tématu psali zde.

Dá se s tím naučit žít

Samozřejmě, že je velice nepříjemné poslouchat od svého milovaného výčitky a nechat si nadávat. Nicméně uvědomte si, že tito lidé tak většinou činí v afektu a mnohdy řeknou to, co jim zrovna přijde takzvaně na jazyk. Vždyť i kliďasům to občas ujede a vypustí věc, kterou doopravdy vůbec nemysleli vážně. Bohužel, málokterý cholerik se potom omlouvá. Jakmile vychladne, dělá, jako by nic. Je to těžký úděl, žít s někým takovým, ale není to nemožné a pokud je váš vztah mimo tyto občasné mráčky prosluněný, naučíte se časem nedělat si z jeho výlevů těžkou hlavu. Bohužel, takové chování nebývá dobrý příklad pro děti. Takže, pokud to jenom trochu jde, snažte se, aby u jeho výstupů nebyly.

Na stará kolena beránek

Na uklidnění vám může stačit fakt, že i cholerici se po boku klidnějšího a vyrovnanějšího partnera časem trochu zklidní a pokud mají vůli se zlepšit, svůj vztek se naučí částečně regulovat. S věkem většinou přecházejí do klidnější fáze svého života a nerozčilují se kvůli takovým prkotinám jako dříve, ovšem stále nemůžete čekat, že z toho svého budete mít na stará kolena klidného beránka.

Co netolerovat

Ústupky se ovšem vyplatí dělat jenom v případě, že za to partner stojí a vy jste si stoprocentně jistá, že za slupkou vzteklouna se skrývá dobrý člověk. Není cholerik jako cholerik. Často si ženy pletou choleriky s agresory a omlouvají pak i to, že je muž bije a fyzicky napadá. V tomto případě si raději zabalte kufry nebo je naopak zabalte vy jemu a tradá pryč. Za takové chování vám přece nikdo nestojí!

Kdy k odborníkovi

Jestli chování vašeho partnera omezuje jak váš vztah, tak i celou rodinu, je dobré vyhledat odborníka, který může pomoci objasnit i jiné příčiny. Je však potřeba, aby si vaše polovička uvědomila, že svým chováním ubližuje nejenom vám, ale i dětem - a rozhodla se pro takovou terapii sama. Podle psychologů se i cholerici mohou naučit lépe ovládat emoce a vylepšit tak i své chování. Musejí k tomu mít ale důvod. A protože cholerici neradi prohrávají, umí to většinou dotáhnout do konce.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod