Jak se letos na Štědrý den nepohádat

 Vztahy 
24. prosince 2017 06:49 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenechte si pokazit jedny z nejkrásnějších svátků v roce Shutterstock
Stres, shon, napětí. Taková atmosféra vládne před Vánocemi snad v každé rodině. A tak není divu, že občas takzvaně „bouchnou kamna" a řada partnerů se pohádá. Poradíme, jak si nepokazit dny, o kterých se říká, že jsou svátky klidu a míru.

Každá hospodyňka touží mít dokonalé Vánoce. Perfektně uklizený byt, bez jediného smítka či pavučinky, vyprané a vyžehlené prádlo, napečeno spoustu druhů cukroví, důkladně zabalené dárky a děti, které se nehádají. Jenomže ne vždy to je podle našich představ. A pokud z toho nevyjde jedna věc, nebo nedej bože hned tři věci zaráz, tak potom napětí stoupá, a to už stačí malá nesrovnalost a hádka je na světě.

Stanovte si priority

Každý den si přesně stanovte to, co je pro vás skutečně důležité. Koho ten den navštívíte, co přesně budete dělat a naopak, co necháte být. Nemusíte a také nemůžete být přeci všude. Nenechte se strhnout ani reklamami, ani vystresovanými kamarádkami, které vám v práci vykládají, jak mají všechno nablýskané a dokonalé. Vy přece nejlíp víte, co zvládnete, a co už naopak ne. Svět se kvůli tomu skutečně nezboří.

Rozdělte úkoly

Vzniknou vaše hádky s partnerem hlavně kvůli tomu, že vám doma s ničím nepomůže? Možná je to proto, že jste mu nikdy neřekla o pomoc, a jeho naopak nikdy ani nenapadlo, že byste o pomocnou ruku stála. Proto nečekejte na zázraky a rovnou předem rozdělte úkoly jednotlivým členům rodiny. A hlavně, jděte na to s úsměvem. Uvidíte, jak vám váš milý půjde hned na ruku. A pokud už chcete někomu něco vytknout, snažte se udržet své emoce na uzdě a udělejte to bez zbytečného křiku. Vyhněte se výčitkám typu „nikdy mi nepomůžeš“ nebo „vždycky jsem na všechno sama“. Držte se jen faktů, které vám vadí právě v té dané chvíli.

Hodně spěte

Pokud ošidíte spánek a odpočinek, budete nevrlá, podrážděná a kdykoli připravená jít do konfliktu. Unavené tělo toho prostě moc nezvládne a stejně jako vaše psychika se pak sesype jako domeček z karet. Takže jestli máte v plánu dělat cukroví dlouho do noci, upusťte od tohoto plánu. Vzpomeňte si, kolik toho každý rok vyhazujete do popelnic nebo nosíte kačenám. A udělejte vše třeba jenom z poloviční dávky nebo si cukroví kupte. A jděte brzy spát. Uvidíte, že další den budete mít mnohem více energie na další úkoly i na ostatní členy rodiny.

Nevylévejte si zlost na druhých

Pokud už se vám něco nepovede, například spálíte vánočku nebo se vám nepovede bramborový salát, nevylévejte si zlost na druhých. Pokazíte tím vánoční atmosféru nejenom sobě, ale i druhým lidem. Raději se jděte na chvíli projít na čerstvý vzduch a nebo si chvíli sedněte k pohádce. Udělejte si třeba lahodný punč nebo svařené víno. Zlost za chvíli přejde a vy můžete začít ten salát dělat klidně znovu, tentokrát s chladnou hlavou. A co? Tak štědrovečerní večeře nebude v pět, ale třeba v sedm. Kde je striktně napsané, že to tak musí být?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008