Jak poznáte, že jste onemocněli cukrovkou?

 Zdraví 
20. září 2017 10:47 / Monika Thomsonová
  4
📷
3 fotografie v galerii
U diabetu 2. typu má skladba jídla zásadní význam Shutterstock
Zjednodušeně řečeno je cukrovka onemocnění, při kterém tělo není schopno rozkládat cukry a důsledkem je zvýšená koncentrace glukózy v krvi. Příznaky cukrovky většinou ihned nerozpoznáme, protože zpočátku probíhá skrytě.

Nemoc, kterou nelze zcela vyléčit, má dva základní typy. Oba mají podobné příznaky, ale různé příčiny vzniku.

Jaké jsou první příznaky?

  • Žízeň
  • Časté a vydatné močení
  • Malátnost
  • Únava
  • Hubnutí i přes zvýšenou potřebu jídla
  • U neléčené choroby cítíme z postiženého aceton

Pokud tyto první neurčité a zdánlivě banální příznaky ignorujete nebo nemoc neléčíte správně, objeví se mnohem závažnější problémy, jako je zhoršený zrak, onemocnění ledvin či necitlivost nohou.

Vůbec nejhorší hrozbou všech diabetiků jsou srdečně - cévní choroby. Postihují je až pětkrát častěji než běžnou populaci a umírá na ně tři čtvrtiny cukrovkářů.

Diabetes 1. typu

Je způsoben absolutním nedostatkem hormonu inzulinu v krvi a je vrozený. Většinou se projeví už v dětství nebo v dospívání. Vzniká tehdy, pokud zcela nefungují buňky slinivky břišní a neprodukují inzulin. Jde o autoimunitní podstatu, neboť vlastní imunitní systém sám ničí beta-buňky slinivky. Postižený jedinec se stane do konce svého života závislým na injekční aplikaci inzulinu.

Diabetes 2. typu

Říká se mu "cukrovka dospělých, protože se projevuje zpravidla po čtyřicítce a je způsoben sníženou citlivostí těla k inzulínu. Přispívá k němu nedostatek pohybu, nepravidelná strava a stres. Často jsou vlohy k diabetu 2. typu dědičně přenášeny z generace na generaci.

Slinivka diabetiků 2. typu produkuje inzulínu dost a někdy až nadbytek, avšak jejich tělo ho správně nezpracovává. V této fázi nemoci se podávají tzv. perorální antidiabetika a je nutné dodržovat dietu a celkově změnit životní styl.

Výskyt cukrovky v naší populaci roste s věkem a hmotností. Více než 60% diabetiků s druhým typem diabetu je obézních nebo má nadváhu. Na rozdíl od cukrovky typu 1, která bohužel postihuje i mladé a štíhlé osoby se zdravým životním stylem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008