Zbavte se škodlivin v těle pomocí zeleniny, na kterou se u nás málem zapomnělo

 Zdraví 
12. ledna 2018 08:16 / Marie Popelková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Černá ředkev je chutná a zdravá Shutterstock
V dnešní době má mnoho lidí zanesený organismus nejrůznějšími škodlivinami. Naštěstí existují metody, jak se jich zbavit a tělo důkladně pročistit. Skvělým pomocníkem vám může být i zdánlivě obyčejná zelenina, která má ovšem zázračné účinky na lidské zdraví. Řeč je o černé ředkvi.

Černou ředkev pěstovali Číňané už před čtyřmi tisíci lety a už před touto dobou znali černou ředkev pravděpodobně i Egypťané. Slované ji objevili až ve středověku, oceňovali ji však nejen jako chutnou zeleninu, ale i jako účinnou léčivou rostlinu. V našich zemích pak na dlouho upadla téměř v zapomnění, dnes se však naštěstí díky svým jedinečným účinkům na naše zdraví znovu vrací na výsluní.

Vitaminová bomba

Černá ředkev je doslova nabitá vitaminy. Obsahuje například více vitaminu C než citron. Navíc má v sobě i vysoké množství vitaminu E, B1, B2, B6 a beta-karotenu, z minerálů jsou v ní hojně zastoupeny železo, síra, měď, vápník, hořčík, draslík a fosfor.

Hlavními účinnými látkami ředkve jsou silice a éterické oleje. Nejvíce z nich je prozkoumán sirný glykosid raphanol. Komplex sloučenin má výrazné antibakteriální, protiplísňové a antivirotické účinky. Právě díky silicím obsahujícím síru má černá ředkev blahodárný vliv na naše játra.

Co všechno ředkev dokáže

Černá ředkev se dá užívat stejným způsobem jako běžné červené ředkvičky. Skvělá je i jen na chlebu s máslem nebo v salátech. Velmi účinná je pak šťáva z černé ředkve.

Syrová černá ředkev či šťáva z ní hubí viry, plísně a nežádoucí bakterie. Léčí záněty ledvin, močového měchýře a močových cest, pomáhá při obtížích s močením a některé prameny uvádějí i prevenci před počínající močovou inkontinencí. Ředkev podporuje trávení a látkovou výměnu, přispívá k rozpouštění drobných žlučových kaménků. Urychluje průchod potravy střevy a odstraňuje zácpu. Šťáva z ředkve se doporučuje i při nespavosti a bolestech hlavy, smíchaná s medem se odnepaměti využívá při léčbě kašle a bronchitid. Černá ředkev se přidává i do džusu, který má protinádorový účinek.

Domácí medicína z ředkve

Z černé ředkve si můžete doma připravit celou řadu léčivých preparátů na nejrůznější neduhy. Poradíme vám pár z nich.

Nachlazení

Při nachlazení si připravte čerstvý sirup. Odkrojte svrchu plátek ředkve a potom ještě další, silný asi 8 milimetrů. Z něj vykrojte ve středu kolečko o velikosti desetikoruny. Plátek vraťte na ředkev, otvor zasypte třtinovým cukrem a přiklopte vrchním plátkem. Za půl dne se cukr promění v přesnou dávku sirupu, kterou snězte spolu s plátkem s otvorem. Postup opakujte, až sníte celou ředkev.

Játra a ledviny

Kapky z černé ředkve dokáží posílit činnost jater a ledvin. Na jejich výrobu budete potřebovat tři lžíce nastrouhané černé ředkve a tři deci šedesátiprocentního lihu. Ředkev zalijte lihem a nechte 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíte zapomenout dvakrát denně protřepávat. Po uplynutí této doby přeceďte, nalijte do tmavé sklenice a po dobu šesti týdnů užívejte třikrát denně 25 kapek nakapaných do tří decilitrů vlažné vody.

Chřipka

Pokud vás skolila chřipka, rychle s ní zatočte pomocí černé ředkve s cibulí. Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžete ulevit doma připraveným nápojem, na jehož výrobu budete potřebovat jednu cibuli, jednu černou ředkev a dvě deci vody. Oba druhy zeleniny nakrájejte a pak rozmixujte ve vodě. Nápoj po doušcích vypijte. Medicínu užívejte dvakrát denně po dobu čtyř dnů.

Rýma a kašel

Připravte si jednu lžíci strouhané černé ředkve, jednu lžíci medu a tři deci vroucí vody. Ředkev přelijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Pak přeceďte, přidejte med a popíjejte. Tento čaj si naordinujte dvakrát denně po dobu týdne.

Trávení

Smíchejte tři lžíce nastrouhané ředkve, půl lžičky kořene hořce žlutého, jednu lžičku tlučených fenyklových semínek a jednu lžičku tlučených anýzových semínek. Pak vše zalijte půl litrem slivovice nebo jiného čistého destilátu. Nechte 14 dní na teplém místě louhovat, denně protřepávejte, aby se uvolnily léčivé látky. Nakonec přeceďte, nalijte do sklenice a při potížích užívejte třikrát denně jednu čajovou lžičku před jídlem.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum