Sezona nachlazení a viróz je tu. Přírodní antibiotika, která vám mohou výrazně pomoci

 Zdraví 
03. října 2018 08:17 / Martina Langová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Bylinky slouží k léčbě nachlazení už od nepaměti Shutterstock
Antibiotika představují rozhodně jeden z největších objevů moderní doby. Ta konvenční jsou ale zbytečně nadužívána, takže před jejich předepisováním lékaři zvedají varovný prst. Naštěstí máme v přírodě dostatek prostředků, jež nám mohou pomoci úplně stejně jako chemické pilulky.

Antibiotika, tedy hovoříme-li výhradně o těch přírodních, mohou pomoci v léčbě mnoha zdravotních obtíží. Ať už krátkodobých či dlouhodobých. Jenže aby byl úspěch zaručený, musíme vědět, kdy jaký přírodní prostředek použít.

Pomocníci z přírody

Byliny mohou léčit záněty v těle, které se nejprve mohou projevovat běžnějšími nemocemi, jako je angína, chřipka či záněty močového měchýře. Bez ohledu na roční dobu. Ve všech těchto a podobných případech jde o zánět v těle, který stahují ledviny. Tím pádem jde o zhoršené fungování ledvin, byť nejde o přímou nemoc ledvin či postižení tohoto duálního orgánu.

Bylinky slouží k léčbě nachlazení už od nepaměti. K nejoblíbenějším a současně nejúčinnějším patří např. rozmarýn, tymián, estragon, mateřídouška, saturejka, oregano, bazalka, šalvěj nebo lékořice. Pokud byste chtěli docílit co největšího efektu, vyzkoušejte místo čaje třeba olej, sirup nebo tinkturu. Vyrobit si je můžete i sami doma. V bylinkářství vám s návodem poradí.

Nejsilnější přírodní prostředky

Česnek – užíváme jej ve zvýšené míře v době nemoci. Pokud ho nepokoušeme, stačí jej polknout či přidat do jídla. Případně sáhnout po kvalitním a čistém potravním doplňku. Stroužek česneku spolknutý před spaním je lepší než paralen či aspirin, a navíc zajistí tělu odolnost vůči vnějším bakteriím.

Hřebíček – je vhodné rozdrtit jej v ústech zejména při angíně (není nutné polykat – nepotřebnou rozžvýkanou hmotu jednoduše vyplivneme). Pomůže také při akutní bolesti či zánětu zubů.

Jitrocel – vyžene z těla horečku i zánět. Nasbírejte si jej ještě teď venku, prosypte cukrem a dejte na okenní parapet. Jakmile pustí šťávu, přeceďte jej a můžete užívat při obtížích.

Léčba nemocí

Kašel

Vyléčí ho silné odvary z máty, slézu, lípy, jahodníku, jitrocele, divizny, podbělu a fenyklu. Zde jde o působení duálního orgánu na duální orgán. Ledviny kontra plíce. Je proto třeba věnovat péči oběma těmto orgánům.

Odřeniny, rány, úrazy

Rychlé pomoci od bakterií na povrchu se říká antiseptikum. Ideální pro tento účel je slivovice či česnek naložený v soli. Tím potřeme ránu a vypálíme nežádoucí bakterie, co by rády živořily v otevřené ráně či v krevním oběhu nositele. Následně můžeme používat obklady z kostivalu, heřmánku, svízele, zlatobýlu, hřebíčku, třezalky či konopí. Vývar z byliny smícháme s medem a tím ránu pravidelně potíráme. Med má totiž rovněž antiseptické účinky, a navíc urychluje hojení. Vyzkoušet můžete i majoránku.

Popáleniny

Všeobecně zde pomáhá léčba medem. Akutně pak může pomoci máslo, jež navíc regeneruje pokožku. Případně lze využít i obyčejné brambory. Ty nakrájíme na plátky a opakovaně přikládáme na postižená místa (třeba i šestkrát denně). Škrob z brambor totiž léčí případné puchýřky. K léčbě po zasažení ohněm poté pomohou masti z bylin: z měsíčku, heřmánku, aloe vera či konopí. Tělu je pak během hojení nutné dodat vitaminy C a E a rovněž i zinek. 

Omrzliny

Vlažná a následně i teplá voda, kafrová mast či koňak nebo teplé víno mohou být skvělou první pomocí. Následnou léčbou je pak vhodný obklad z octa. Ten se ředí v poměru 1 : 3 s vodou a na postižené místo se přikládá po dvou hodinách. Na promrzlé rty je vhodný med, případně rakytníkový, lněný či konopný olej. Pomůže i zvýšená konzumace jablek, ovesných vloček a lněných semínek.

Rakytník

Sytě oranžové bobule tohoto zázračného keře jsou bohaté na obsah vitaminů, zejména vitaminu C a A, minerálů a dalších prospěšných látek, díky kterým má výjimečné hojivé a antibakteriální účinky. Připravte si z rakytníku vitaminovou bombu na vrásky i imunitu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod