Parkinsonova choroba. Nepodceňujte prvotní plíživé příznaky zákeřného onemocnění

 Zdraví 
31. října 2018 09:45 / Jitka Jahodová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Jedním z typických příznaků Parkinsonovy choroby je třes rukou Shutterstock
Parkinsonova choroba představuje onemocnění, postihující mozek člověka, při kterém dochází k ubývání nervových buněk. Toto onemocnění přitom postihuje zejména starší generaci, ale nevyhýbá se ani mladším osobám. Jak se toto onemocnění projevuje a jaké jsou možnosti léčby?

Nejprve si pojďme vysvětlit, o jaké onemocnění se jedná. Parkinsonova choroba, neboli hovorově Parkinson, je neurodegenerativní onemocnění, které postihuje centrální nervovou soustavu člověka. Toto onemocnění se vyvíjí celá léta a souvisí s postupným ubýváním nervových buněk v části mozku, která se nazývá také substantia negra, respektive černá substance.

Mozkové buňky jsou přitom velmi důležité z hlediska produkce látky, zvané dopamin. Tato látka je nezbytná pro přenos nervových signálů mezi nervovými buňkami. Nedostatek dopaminu v těle má následně negativní vliv na přenos těchto signálů. 

Kdo je v ohrožení?

Choroba postihuje zejména starší část populace, ale obecně se rozvíjí převážně mezi 40. až 70. rokem života. Ve vyšší míře se přitom vyskytuje u mužů. Tato nemoc dostala pojmenování podle anglického lékaře Jamese Parkinsona, který ji popsal již v roce 1817.

Přesná příčina jejího vzniku a celkový proces odumírání konkrétních nervových buněk není stále znám. Existují však předpoklady, že vliv na rozvoj tohoto onemocnění může mít genetika, prostředí či kontakt s toxickými látkami v okolí.

Jaké jsou prvotní příznaky?

  • Projevy Parkinsonovy choroby jsou zpočátku neurčité a nenápadné, ale postupem času se začnou zhoršovat.
  • Objevit se může bolest ramen či páteře.
  • Objevuje se i zvýšené svalové napětí, únava či poruchy spánku.
  • Rovněž se mohou přidat pocity těžších končetin i pokles celkové výkonnosti.
  • V některých případech dochází postupně i ke změně řečového projevu či dokonce změně písma.
  • Objevují se mírně křeče.
  • Kromě zpomalení chůze a pohybů také dochází k poruchám postoje.

Co způsobuje nedostatek dopaminu?

Jak výše zmíněno, mnohé příznaky Parkinsonovy choroby souvisí hlavně s nedostatkem dopaminu. Deficit této látky způsobuje zejména poruchy ovládání pohybu. Při výrazném poklesu dopaminu se objevuje třes, který je jedním z typických příznaků Parkinsonovy choroby. Tento problém přitom trápí až tři čtvrtiny nemocných jedinců. Třes se může zpočátku projevovat jen na jedné ruce, ale později i na obou a kromě toho i na dolních končetinách či čelisti. Běžný je pomalý a klidný třes, ale zvětšovat se může při psychické zátěži či únavě. V pokročilejších stádiích onemocnění se objevují mimovolné pohyby. Postižení mohou mít také problém se zahájením pohybu. Kromě pohybových obtíží se u některých jedinců vyskytují i psychické problémy. Víte, že konopí má nálepku drogy, ale může také léčit? Psali jsme před časem.

Jaké jsou možnosti léčby?

V současné době neexistuje žádný lék, který by Parkinsonovu chorobu úplně vyléčil. Proces léčby se zaměřuje spíše na potlačování projevů a rozvoje onemocnění. S léčením je přitom třeba začít co nejdříve. Dostupné jsou různé prostředky, které umožňují mírnit průběh nemoci a tím i zlepšit kvalitu života. Úkolem léků je zejména usnadňovat vedení nervových signálů, což je u pacienta ztíženo z důvodu chybějícího dopaminu.

Kromě toho se v některých velmi vážných případech přistupuje i k invazivnějším možnostem léčby v podobě chirurgického zákroku. Nefarmakologická léčba Parkinsona v sobě zahrnuje různé rehabilitace, pohybová cvičení či pravidelné procvičování paměti. Stejně by měli pacienti dbát na vyváženou stravu s dostatkem vitamínů a minerálních látek. Které to jsou, se dočtete zde. Nedílnou součástí léčebného procesu tohoto vážného a zákeřného onemocnění je i podpora a pomoc blízkých.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?