Jak poznat kvalitního maséra či masérku

 Zdraví 
20. listopadu 2018 19:13 / Šárka Sokolská
  1
📷
5 fotografií v galerii
Masáže jsou skvělou pomůckou pro uvolnění a relaxaci Shutterstock
Masáže jsou skvělé. Dokonale uvolní svaly, umí pomoci při bolestech zad a dokáží zjemnit vrásky a celulitidu. Ovšem jen za předpokladu, že si vyberete skutečně kvalitního maséra či masérku. Jak poznat toho správného?

Masážních salonů stále přibývá. Přitom ještě před pár lety byly masáže určeny především pro sportovce. Dnes je to bráno jako prostředek pro relaxaci, uvolnění napjatých svalů i jako částečná pomoc při bolestech. Nicméně, špatně provedená masáž vám zkazí náladu a může vám ublížit i fyzicky. Nejde navíc o úplně levnou záležitost, proto byste výběr masážního salonu rozhodně neměli podceňovat. Existuje několik faktorů, které vám o nich leccos prozradí.

Čistota je základ

Prvním z nich je čistota. Proto při vstupu do salonu se dobře podívejte, jak je prostředí udržované, zda je čisté a útulné. Čistota by měla obzvláště platit u ručníků a županů. Všechny by měly být čerstvě vyprané, ideálně byste měli dostat i látkové pantofle na jedno použití. K dispozici by vám měla být toaleta, umyvadlo, ale i sprcha.

Otázka na zdraví

Správný masér nebo masérka by se vás v první řadě měli zeptat na váš zdravotní stav. I takový vysoký krevní tlak může totiž při masáži způsobit nemalé problémy. A totéž platí i o lidech, kteří trpí epilepsií, alergiemi (například na med), cukrovkou nebo těhotných ženách. Pro ně existují speciální těhotenské masáže, o kterých jsme psali zde. U některých onemocnění je masáž přímo kontraindikací. To se týká lidí trpících zánětem žil, infekčním onemocněním, některými neurologickými onemocněními a kožními záněty. Masáž může ublížit při stavech po úrazech, operacích či při osteoporóze. 

Masér není fyzioterapeut

Někteří lidé si také často pletou maséra s fyzioterapeutem. Masér je školený specialista, který prošel kurzy s různou dobou trvání, fyzioterapeut už má lékařské vzdělání, ukončené vysokoškolským diplomem.

Vhodná komunikace

Masér by během procedury měl se svým klientem komunikovat. Ne však na téma počasí nebo rodinné problémy, jako tomu bývá třeba u kadeřnice, ale na to, zda se cítíte příjemně a máte vše, co potřebujete. Samozřejmostí by měla být otázka na konci, zda vše bylo v pořádku a klient je spokojen.

Pozor na slevy

Hodně lidí si často kupuje různé výhodné balíčky na slevových portálech. Pokud jsou ceny procedur extrémně nízké, obvykle to znamená dvě věci. Buď je na tom salon tak špatně, že musí snížit ceny na minimum, nebo šetří na něčem jiném. Tím klidně může být méně zkušený, tedy levnější masér, nebo vás nepustí do sprchy, nebo vás místo dvouhodinového rituálu pošle domů už za třicet minut. Také se vám může stát, že přijdete do zanedbaného salonu, který bude zapáchat a masérka vám poskytne špinavé ručníky nebo že dostanete po jejích olejích alergickou reakci. Proto je důležité si salon nejprve vyzkoušet a pak se teprve rozhodnout, zda se sem chcete vrátit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod