Jak poznáte, že cvičíte tak akorát? Sledujte nejdůležitější hodnotu

 Ostatní 
24. května 2019 13:02 / Gabriela Simenonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Jak poznat, že je váš trénink optimální? Shutterstock
Aby bylo cvičení skutečně prospěšné, mělo by být dostatečně intenzivní. Ovšem nadměrné přetěžování by tělu a zdraví mohlo spíše uškodit. Jak tedy poznat, že je trénink „tak akorát“?

Pokud máte během sportovní aktivity potíže s dýcháním, pociťujete bolest a musíte v činnosti přestat dříve, než jste plánovali, pravděpodobně je intenzita cvičení vyšší, než vám vaše kondice dovolí. Pokud jste, co se pohybu týká, spíše začátečníci, měli byste začínat s nižší zátěží a postupně ji přidávat tak, jak si váš organismus bude na tělesnou aktivitu zvykat.

Spočítejte si tepovou frekvenci

K odhadnutí stupně vhodné intenzity vám může posloužit kontrola tepové frekvence, tedy počtu tepů za minutu.

  • Podle odborníků je ideální, pokud se pulz během cvičení pohybuje kolem 50–70 % maximální tepové frekvence.
  • Tu spočítáme podle vzorce: „220 – věk“.
  • Pokud tedy cvičí jedinec, kterému je 45 let, je jeho maximální tepová frekvence 175 pulzů za minutu (220 – 45). Aby byla intenzita jeho pohybu ideální, měl by se tep pohybovat v rozmezí 88–123 tepů za minutu (50–70 % ze 175).

Důležitý je zdravotní stav a celková kondice

Pokud jste teprve na začátku cvičebního programu, měli byste upřednostnit spíše nižší stupeň zátěže (tepová frekvence by měla být kolem 50 % maximální možné). Naproti tomu zdraví a trénovaní jedinci si mohou dovolit krátkodobé náročné fyzické aktivity, během kterých se jejich pulz vyšplhá až na 85 % maximální tepové frekvence. Trpíte-li některým z kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou zvýšený krevní tlak, ischemická choroba srdeční nebo cukrovka, měli byste vhodnou zátěž cvičení otestovat za pomoci speciálního vyšetření. Během něho jedete na rotopedu a lékař kontroluje váš krevní tlak a EKG křivku. Pohyb je důležitý, ale všeho moc škodí! Kdy hrozí, že si vážně ublížíme? Čtěte více.

Jaká je normální rychlost tepu?

Pro dospělého člověka může být normální rychlost tepu jakákoli hodnota mezi 60 až 100 za minutu. Obvykle platí, že čím je člověk zdravější a v lepší fyzické kondici, tím je jeho tep pomalejší. U špičkových atletů se dokonce klidový tep může pohybovat okolo 40 úderů za minutu a vyjímečně i méně. Někteří špičkoví sportovci dosahují hodnot i kolem 32-35 úderů za minutu. U kojenců a malých dětí je naproti tomu normální tep vyšší. Srdce zdravého novorozence tluče rychlostí až 160 úderů za minutu a u předškolních dětí je normální klidový tep i 120 úderů za minutu.

Jak správně změřit tep?

Dvě nejlepší místa na lidském těle pro měření rychlosti tepu jsou na vnitřní straně zápěstí (kde prochází vřetenní tepna) a dále na krku (v místech, kde můžeme nahmatat krční tepnu). Při měření rychlosti tepu můžete buď počítat údery během celé minuty, nebo si zkrátit počítání jen na 10 sekund a výsledek pak vynásobit šesti. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod