Děti začínají mluvit obvykle kolem jednoho roku. Existují triky, jak jejich řeč podpořit

 Děti 
25. května 2019 11:44 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Děti svá první slova řeknou obvykle v jednom roce Shutterstock
Na chvíli, kdy se dětské žvatlání promění v první slova, čeká snad každý rodič. Mnohé mohou ovlivnit i dospělí, kteří jednoduchými triky dokáží výřečnost děťátka podpořit.

O tom, že opakování je matkou moudrosti, není  pochyb. Opkování ale také pomáhá v rozvoji slovní zásoby. Právě napodobování vaší vlastní mluvy způsobí, že vás děťátko začne těšit svými prvními slůvky. Zpočátku to bývají jednoslabičná a dvouslabičná slova, ale postupně se rozmluví daleko víc. A vy ho v tom můžete podpořit.

Pvní slova kolem roku

Většinou děti řeknou svoje první slovo mezi 11. a 14. měsícem, kdy jsou již rty i jazyk obratnější a mozek je schopen přiřadit věcem jejich jména. Pochopitelně, že každé děťátko má i v tomto ohledu svůj čas, nicméně jeho mluvení můžete podpořit jednoduchými návyky.

Jak u dětí podpořit mluvení

Vše kolem pojmenovávejte. Například při koupeli, až budete sahat po mýdle, řekněte: „To je mýdlo.“ Nebo na procházce řekněte „To je pes.“ a klidně k tomu přidejte „Haf haf.“ Dítě si tak začne vytvářet svůj vlastní slovník.

Společně si čtěte. Na začátku si vemte klidně dětské leporelo s obrázky, ukazujte mu je, pojmenovávejte jednotlivé obrázky. Brzy bude dítě vědět, že kráva dělá „bůů“ a auto „brm brm“.

Hrajte hry. Vyzkoušejte třeba jednoduché hry typu „Ukaž, jak jsi veliký/veliká?“ nebo „Bububu kuk“. Hry pro nejmenší děti podporují vnímání, naslouchání, smysl pro střídání a napodobování – tedy nezbytné předpoklady pro běžnou konverzaci. 

Zpívejte si spolu. Děti hudbu milují a zpívání je skvělou příležitostí k představení celé řady nejrůznějších zvuků.

Hrajte si se zvuky a napodobte běžnou konverzaci. Když třeba děťátko zabrumlá „dou dou dou“, odpovězte něčím podobným, co se trochu rýmuje, třeba „Hej hou, krávy jdou“. Ještě dříve, než takto odpovíte, udělejte malou pauzu, aby si děťátko zvyklo na rytmus skutečné konverzace. O tom, že fyzioterapeut dokáže poznat špatný psychomotorický vývoj dítěte už ve třech týdnech věku, jsme psali zde.

Jak bohatý je slovník dítěte

Úplně první slovo uslyšíte z úst svého zlatíčka většinou kolem prvních narozenin. Je to ale hodně individuální. Slovní zásobu si pak postupně budují opakováním. Další slůvka se tak naučí třeba tím, že vy řeknete „špagety“ a v odpovědi uslyšíte od svého děťátka „dety“. Kolem 16. měsíce už bude váš drahoušek schopný říct hrstku slov – děvčátka ovládají v průměru 50 a chlapci 30 slovíček.

Nemluví? Nepanikařte!

Pokud už vašemu děťátku byl jeden rok a ještě svoje první slůvko nevyslovilo, nezoufejte. Skutečnost, že se váš potomek naučí mluvit o něco dříve nebo o něco později, má na jeho budoucí komunikační schopnosti pramalý vliv. Kluci se navíc většinou naučí mluvit o měsíc nebo dva později než holčičky.

Pokud na první slova ještě čekáte, nejlépe uděláte, když budete na děťátko pravidelně mluvit, zpívat si s ním, číst mu a hrát společně jednoduché hry s říkadly. Povídat si můžete třeba i při koupání – užijte si cákání a šplouchání a během očisty popisujte předměty okolo nebo hrajte „uplavala“. Čím více budete komunikovat (klidně už od narození), tím více se miminko naučí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod